BTW voor ZZP’ers

BTW voor zzp’ers

Als zzp’er heb je uiteraard te maken met omzetbelasting, ofwel btw. Bij bijna elk beroep wordt er btw boven op de tarieven berekend. Het is mogelijk om btw op alle zakelijke kosten en inkopen terug te vragen bij je btw-aangifte. Afhankelijk van je beroep of de dienst die je levert, kan de btw 0%, 9% of 21% zijn. Ook bestaan er enkele beroepen en diensten die zijn vrijgesteld van btw. Om je op weg te helpen met de bestaande regels rondom btw als zzp’er, hebben we alles voor je op een rijtje gezet. 

Wat is btw?

Btw staat voor belasting toegevoegde waarde en is belasting die je als ondernemer betaalt over je omzet – omzetbelasting dus. Dit wordt afgedragen aan de overheid en is voor de overheid een belangrijke inkomstenbron. Het geld wordt ingezet voor verschillende dingen, zoals projecten en subsidies. 

Btw-tarieven

In Nederland zijn er drie verschillende btw-tarieven. Allereerst kennen we het algemene tarief van 21%. Dit tarief geldt voor alle producten en diensten die niet zijn vrijgesteld en tevens niet onder de andere twee tarieven vallen. Ten tweede is er het verlaagde btw-tarief voor sommige goederen en diensten. Deze bedraagt 9%. Als laatste is er het tarief van 0%. Dit kan het geval zijn als je bijvoorbeeld zaken doet met het buitenland, maar dit geldt in enkele gevallen ook voor de visserij of de bevoorrading van zeeschepen. 

Btw-vrijstelling

Er zijn beroepen en diensten die onder bepaalde omstandigheden zijn vrijgesteld van btw. Mocht je tot deze uitzondering behoren, dan kan je de btw ook niet terugvragen. Belangrijk is eveneens om rekening te houden met het feit dat je de btw over je kosten, inkopen en investeringen voor vrijgestelde prestaties niet kan aftrekken als voorbelasting. 

Weet je niet zeker of je een btw-vrijgesteld beroep hebt? Onder andere de volgende branches en activiteiten vallen onder de btw-vrijstelling: 

  • Gezondheidszorg
  • Jeugd- en jongerenwerk
  • Financiële diensten en verzekeringen
  • Journalisten, schrijvers en componisten
  • Postdiensten
  • Sportclubs en sportorganisaties
  • Fondswerving
  • Kansspelen

Lever je als btw-plichtige een product of dienst aan een btw-vrijgesteld bedrijf? Dan kan het zo zijn dat je geleverde producten of diensten voor de klant duurder zijn. Zij kunnen de btw niet terugvragen. 

Kleineondernemersregeling (KOR)

De kleineondernemersregeling, ofwel KOR, is ook een vrijstelling voor de btw. Indien je in Nederland bent gevestigd en niet meer dan €20.000 omzet in 1 kalenderjaar hebt, kom je in aanmerking voor deze regeling. Hierdoor betaal je minder tot geen omzetbelasting. Om in aanmerking te komen voor de kleineondernemersregeling moet je je uiterlijk vier weken voor de ingangsdatum van het aangiftetijdvak aanmelden bij de Belastingdienst. Mocht je in aanmerking komen, dan hoef je geen aangifte te doen en geen btw-facturen te versturen. Ook reken je geen btw aan je klanten en hoef je ook geen btw meer af te trekken.

Btw berekenen op factuur

Op het moment dat je een factuur opstelt voor een klant, is het belangrijk om de btw apart te vermelden. Aan de hand van het btw-percentage bereken je onderaan je factuur de btw. In sommige gevallen kan het zo zijn dat je meerdere tarieven zult moeten toepassen, omdat je verschillende producten en/of diensten op dezelfde factuur hebt staan. Als dat zo is, dan moet je dit apart vermelden. Zorg er ook altijd voor dat je btw-nummer op de factuur staat. Zodra er sprake is van een levering naar het buitenland, of als de btw wordt verlegd, dien je ook het btw-nummer van je opdrachtgever op de factuur te zetten.

Je leest hier meer over het maken van een factuur.

Btw-aangifte doen

Als startende ondernemer ontvang je een e-mail of een brief van de Belastingdienst waarmee je de btw kunt aangeven in de eerste periode. Je btw-aangifte doe je digitaal. Dit kan maandelijks, per kwartaal of jaarlijks. Met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je van de Belastingdienst hebt ontvangen, kun je inloggen. Met het formulier ‘Aangifte omzetbelasting’ kun je vervolgens btw-aangifte doen. Hierin vermeld je de btw die je hebt berekend aan je klanten én de btw die aan jou zijn berekend. Heb je nog helemaal geen omzet gemaakt? Geen probleem! Als dat het geval is, dan vul je overal €0 in.

Let op! Of je nu wel of geen btw in rekening hebt gebracht: je moet dus altijd btw-aangifte doen. Doe je dit niet, dan krijg je een naheffingsaanslag, waarbij de Belastingdienst zelf een schatting maakt van de gemaakte omzet. 

Samenvattend

Btw staat voor belasting toegevoegde waarde en is belasting die je als ondernemer betaalt over je omzet. Omzetbelasting draag je als zzp’er af aan de overheid. In sommige gevallen word je uitgezonderd van het betalen van btw. Btw-vrijstelling is niet alleen van toepassing op verschillende beroepen en diensten, maar ook als je minder dan €20.000 omzet in 1 kalenderjaar hebt. Het is belangrijk om de btw ten alle tijden (apart) op je facturen te vermelden én om altijd btw-aangifte te doen, ook als je geen omzet hebt gemaakt. Kom je er niet uit of heb je verdere vragen? Dan kan je te allen tijde contact opnemen met een professional.

Dit bericht is gepost in ZZP. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *