Belastingaangifte
Zowel particulieren als bedrijven krijgen ermee te maken: de belastingaangifte. Ondanks dat er bij de term belastingaangifte veelal gerefereerd wordt naar de aangifte inkomstenbelasting is dit niet de enige belasting waar aangifte voor moet worden gedaan. Daarom vertellen wij je in dit artikel wat een belastingaangifte inhoudt, waarom er belastingaangifte gedaan moet worden en voor welke soorten belasting er aangifte gedaan moet worden.
Als particulier zijn er gelukkig niet veel verschillende soorten belasting waar je aangifte voor moet doen. En een aangifte hoeft slechts gedaan te worden wanneer deze van toepassing is op jouw situatie. De soorten belasting waar een particulier aangifte voor moet doen zijn:
- Inkomstenbelasting;
- Erfbelasting;
- Schenkbelasting;
- Verhuurderheffing.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat deze aangifte pas gedaan hoeft te worden wanneer deze van toepassing is op jouw situatie. De aangifte inkomstenbelasting is de meest bekende belastingaangifte en is voor vrijwel iedereen van toepassing.
Zakelijk zijn er daarentegen wel een aantal belastingaangiften te onderscheiden. Het is voor de overheid namelijk makkelijker om bedrijven te controleren dan individuele particulieren. Hierdoor heeft de overheid de voorkeur om diverse belasting- en aangifte plichten neer te leggen bij het bedrijfsleven in plaats van particulieren.
Belastingaangifte als ondernemer, zelf doen of uitbesteden?
Het antwoord op deze vraag is erg situatie afhankelijk. Belangrijke factoren die meespelen zijn:
Hoeveel kennis heb je zelf in huis?
Wanneer je zelf nog geen ervaring of kennis hebt over het doen van een belastingaangifte, maar je wilt toch het liefst zelf aan de slag, dan is het verstandig om wat advies en kennis in te winnen van bijvoorbeeld een ervaren belastingadviseur of boekhouder. Omdat dit eenmalig is, betaal je eenmalig een vergoeding hiervoor, maar ben je er toch zeker van dat je de belastingaangifte correct doet en het meeste belastingvoordeel eruit haalt.
Welke soorten aangiften moet je doen?
Om te bepalen of je het best zelf zorg kunt dragen voor je belastingaangiften of dat je dit beter kunt uitbesteden is het verstandig om na te gaan welke aangiften je moet doen. Feit is namelijk dat niet alleen de kennis die benodigd is bij een belastingaangifte verschilt, maar ook de complexiteit per soort aangifte verschilt.
Zo zijn er in ons belastingstelsel vaak ingewikkelde regels waarmee je rekening moet houden, maar zijn deze regels voor de gemiddelde aangifte werkkostenregeling bijvoorbeeld complexer als voor een gemiddelde aangifte omzetbelasting. Hieronder volgt een lijst met de aangifte belasting.
- Inkomstenbelasting
- Omzetbelasting / BTW aangifte
- Vennootschapsbelasting
- Dividendbelasting
- Loonheffing
- Werkkostenregeling
- BPM
- Kansspelbelasting
- Accijnsgoederen
- Assurantiebelasting
- Verhuurderheffing
- Bankenbelasting
- Belasting op leidingwater
- Energiebelasting
- Kolenbelasting
Hoe complex zit je bedrijf belastingtechnisch in elkaar?
De hoogte van het benodigde kennisniveau is natuurlijk erg afhankelijk van het bedrijf waar de belastingaangiften voor gedaan moeten worden. Bent je een ZZP-er of een winkeleigenaar die actief is in een branche waar er geen diepgaande regels en regelingen zijn die van toepassing zijn op jouw bedrijf, dan is de behoefte aan specifieke kennis veel minder dan wanneer het gaat om een onderneming die:
- Optreedt als rechtspersoon (B.V. / N.V);
- Een meer specifieke belastingaangifte moet doen voor bijvoorbeeld: BPM, kansspelbelasting of accijnsgoederen;
- Een onderneming die actief is in een branche of nichemarkt waarbij er belastingtechnisch erg veel regels, uitzonderingen op regels en regelingen zijn.