Belastingaangifte

Zowel particulieren als bedrijven krijgen ermee te maken: de belastingaangifte. Ondanks dat er bij de term belastingaangifte veelal gerefereerd wordt naar de aangifte inkomstenbelasting is dit niet de enige belasting waar aangifte voor moet worden gedaan. Daarom vertellen wij je in dit artikel wat een belastingaangifte inhoudt, waarom er belastingaangifte gedaan moet worden en voor welke soorten belasting er aangifte gedaan moet worden.

Belastingaangifte is eigenlijk een verzamelnaam voor iedere vorm van belasting waar aangifte voor moet worden gedaan. Een belastingaangifte is dan ook zowel zakelijk als privé van toepassing.

Als particulier zijn er gelukkig niet veel verschillende soorten belasting waar je aangifte voor moet doen. En een aangifte hoeft slechts gedaan te worden wanneer deze van toepassing is op jouw situatie. De soorten belasting waar een particulier aangifte voor moet doen zijn:

  • Inkomstenbelasting;
  • [simple_tooltip content=’Wanneer je iets erft van iemand ziet de belastingdienst dit als een vorm van inkomsten en dient er belasting betaald te worden over de erfenis. Hier is een aparte regeling voor opgezet waarin de belastingdienst rekening houdt met de relatie tussen de overledene en de persoon die hiervan erft. Of en hoe veel belasting er moet worden betaald is daarom afhankelijk van deze relatie tezamen met de waarde van de erfenis.’]Erfbelasting;[/simple_tooltip]
  • [simple_tooltip content=’Wanneer je een schenking doet of ontvangt moet je hier aangifte van doen. Wel is er een vrijstelling aanwezig en zijn er enkele uitzonderingen op de regel. Het is daarom niet onverstandig om bij schenkingen vanaf € 2.000 advies van een professional in te schakelen.’]Schenkbelasting;[/simple_tooltip]
  • [simple_tooltip content=’De verhuurderheffing is van toepassing wanneer je meer dan 10 huurwoningen bezit waarvan de huurprijs niet hoger is dan de huurtoeslaggrens. Wanneer dit voor jou geld moet je aangifte doen en is de kans groot dat je verhuurderheffing moet betalen.’]Verhuurderheffing.[/simple_tooltip]

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat deze aangifte pas gedaan hoeft te worden wanneer deze van toepassing is op jouw situatie. De aangifte inkomstenbelasting is de meest bekende belastingaangifte en is voor vrijwel iedereen van toepassing.

Zakelijk zijn er daarentegen wel een aantal belastingaangiften te onderscheiden. Het is voor de overheid namelijk makkelijker om bedrijven te controleren dan individuele particulieren. Hierdoor heeft de overheid de voorkeur om diverse belasting- en aangifte plichten neer te leggen bij het bedrijfsleven in plaats van particulieren.

Zo is de omzetbelasting (BTW) één van de meest bekende belastingsoorten die betaald wordt door iedereen, maar afgedragen wordt via een aangifte door het bedrijfsleven.

Belastingaangifte als ondernemer, zelf doen of uitbesteden?

Het antwoord op deze vraag is erg situatie afhankelijk. Belangrijke factoren die meespelen zijn:

Hoeveel kennis heb je zelf in huis?

Wanneer je zelf ervaring hebt met het doen van verschillende belastingaangiften en je hebt je hier goed in verdiept dan is de kans natuurlijk groter dat je deze belastingaangiften goed doet dan wanneer je nog nooit een aangifte gezien hebt. Daarnaast is er niet voor iedere belastingaangifte evenveel kennis nodig.

Wanneer je zelf nog geen ervaring of kennis hebt over het doen van een belastingaangifte, maar je wilt toch het liefst zelf aan de slag, dan is het verstandig om wat advies en kennis in te winnen van bijvoorbeeld een ervaren belastingadviseur of boekhouder. Omdat dit eenmalig is, betaal je eenmalig een vergoeding hiervoor, maar ben je er toch zeker van dat je de belastingaangifte correct doet en het meeste belastingvoordeel eruit haalt.

Welke soorten aangiften moet je doen?

Om te bepalen of je het best zelf zorg kunt dragen voor je belastingaangiften of dat je dit beter kunt uitbesteden is het verstandig om na te gaan welke aangiften je moet doen. Feit is namelijk dat niet alleen de kennis die benodigd is bij een belastingaangifte verschilt, maar ook de complexiteit per soort aangifte verschilt.

Zo zijn er in ons belastingstelsel vaak ingewikkelde regels waarmee je rekening moet houden, maar zijn deze regels voor de gemiddelde aangifte werkkostenregeling bijvoorbeeld complexer als voor een gemiddelde aangifte omzetbelasting. Hieronder volgt een lijst met de aangifte belasting.

  • Inkomstenbelasting
  • Omzetbelasting / BTW aangifte
  • Vennootschapsbelasting
  • Dividendbelasting
  • Loonheffing
  • Werkkostenregeling
  • BPM
  • Kansspelbelasting
  • Accijnsgoederen
  • Assurantiebelasting
  • Verhuurderheffing
  • Bankenbelasting
  • Belasting op leidingwater
  • Energiebelasting
  • Kolenbelasting

Hoe complex zit je bedrijf belastingtechnisch in elkaar?

De hoogte van het benodigde kennisniveau is natuurlijk erg afhankelijk van het bedrijf waar de belastingaangiften voor gedaan moeten worden. Bent je een ZZP-er of een winkeleigenaar die actief is in een branche waar er geen diepgaande regels en regelingen zijn die van toepassing zijn op jouw bedrijf, dan is de behoefte aan specifieke kennis veel minder dan wanneer het gaat om een onderneming die:

  • Optreedt als rechtspersoon (B.V. / N.V);
  • Een meer specifieke belastingaangifte moet doen voor bijvoorbeeld: BPM, kansspelbelasting of accijnsgoederen;
  • Een onderneming die actief is in een branche of nichemarkt waarbij er belastingtechnisch erg veel regels, uitzonderingen op regels en regelingen zijn.
Wanneer je twijfel hebt aan de noodzaak om iemand in te huren is het verstandig om je situatie door te nemen. Je kunt dit natuurlijk doen bij kennissen en bekenden, maar je kunt ook direct contact met ons opnemen en dan helpen wij je direct op weg.

Hoe vind ik de goedkoopste professional?

Dit is een vraag die veel heerst in onze maatschappij van vandaag. Echter heb je in het financiële vak met een veelomvattend vak te maken. Wat wij je graag meegeven is dat je keuze voor een professional niet enkel gebaseerd zou moet zijn op prijs. Je hebt namelijk te maken met vakmensen waar veel verschil in kwaliteit, kennis, kunde en specialisatie is.