Wat doet een belastingadviseur

Wat doet een belastingadviseur en wanneer heb ik deze nodig? Op deze pagina vindt je hier uitgebreide informatie over.

Eerst beschrijven we de belangrijkste taken en kenmerken. Een belastingadviseur:

  • Geeft advies op fiscaal gebied;
  • Geeft advies bij fusies en overnames;
  • Begeleid ondernemers met boekenonderzoeken van de belastingdienst;
  • Controleert diverse belastingaangiften;
  • Stelt belastingaangiften op, voornamelijk bij complexe belastingaangiften is dit wenselijk;
  • Ondersteuning bij bepaling en beheersing van de fiscale bedrijfsstructuur;
  • Is een onbeschermde titel.

Er zijn belastingadviseurs die zichzelf liever fiscalist noemen. Echter zijn de verschillen tussen deze termen nihil en daarom zullen wij in dit artikel spreken van de term belastingadviseur.

Wat doet een belastingadviseur?

Nederland is een land vol met wetten en regels. Een belastingadviseur helpt zijn of haar klanten met het vinden van de beste weg door het landschap van belastingwetten en regels. De beste weg betekent voor de meeste mensen vaak de weg die financieel het meest voordelig is. Hier zal de belastingadviseur met de klant naar zoeken zonder dat de klant daarmee de wet overtreedt.

Werkt een belastingadviseur alleen voor bedrijven?

Nee, de klantenkring van een belastingadviseur bestaat zowel uit bedrijven als uit particulieren, aangezien iedereen te maken krijgt met belastingwetten en regels. Het is echter wel zo dat er belastingadviseurs zijn die ervoor kiezen om alleen bedrijven of alleen particulieren als klanten aan te nemen om zich zo door specialisatie te kunnen onderscheiden.

Er zijn heel veel wetten en regels omtrent belasting, weet een belastingadviseur deze allemaal?

Nee, er zijn zoveel belastingwetten en regels dat het voor een professional bijna niet mogelijk is om deze volledig uit het hoofd te kennen. Een belastingadviseur heeft daarentegen wel meer bronnen om zich in verschillende wetten en regels te verdiepen waardoor hij of zij makkelijker aan de juiste informatie komt dan jij.

Omdat het vak zo veelomvattend is kiezen veel professionals ervoor zich te specialiseren. Opties voor een belastingadviseur om zich te specialiseren zijn: onderscheid tussen particulieren en bedrijven, specialisatie in branche of op belastingsoort.

Wat wordt bedoeld met “de titel belastingadviseur is een onbeschermde titel”?

Een onbeschermde titel mag vrij gebruikt worden door iedereen. Dit betekent in de praktijk dat iedereen, met of zonder opleidingen of ervaring, zichzelf een belastingadviseur mag noemen. De mogelijkheid is dus aanwezig dat je terecht komt bij een belastingadviseur die nog minder kennis van belastingwetten en regels heeft dan uzelf.

Hoe kom ik er dan achter welke belastingadviseur wel de juiste kennis heeft?

Er zijn verschillende beroepsorganisaties in het leven geroepen om belastingadviseurs met goede opleiding en ervaring een kans te geven zich te onderscheiden. Deze beroepsorganisaties hanteren bepaalde toelatingseisen waarop gecontroleerd wordt zodat je zeker bent van een bepaalde mate van kennis en ervaring wanneer je in zee gaat met iemand die aangesloten is bij de betreffende beroepsorganisatie.

Voor belastingadviseurs kennen wij:

  • Het Register Belastingadviseurs (RB);
  • De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB);
  • De Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB).

Is een belastingadviseur die niet is aangesloten bij een beroepsorganisatie ongeschikt?

Nee, dat hoeft zeker niet. Beroepsorganisaties hebben vaak erg hoge eisen om je zo veel mogelijk zekerheid te kunnen bieden. Het gevolg daarvan is dat het niet voor iedere professional loont, haalbaar of zelfs interessant is om zich aan te sluiten bij een beroepsorganisatie. Dit betekent echter niet dat de professional dan ongeschikt is om zijn of haar werk te doen. Het is goed mogelijk dat hij of zij juist wel de kennis in huis heeft om je verder te helpen. Heb je echter vraagstukken die heel complex zijn, dan maakt het jouw zoektocht makkelijker wanneer je kijkt naar een belastingadviseur met een keurmerk, zodat de professional aan de hoge eisen voldoet die bij jouw vraagstuk hoort.

Uiteindelijk is het vooral essentieel dat je op zoek gaat naar een belastingadviseur die past bij jouw wensen en situatie.

Hoe vindt je een belastingadviseur die bij je past?

Allereerst is het belangrijk dat je een duidelijke situatie hebt waarbij je weet wat je wilt vragen. Dit is niet altijd even makkelijk, maar door een aantal vragen te beantwoorden kom je waarschijnlijk al een heel eind. Een aantal vragen om inzichtelijk te krijgen wat je nodig hebt zijn:

  • Gaat het om zakelijke belasting of particuliere belasting?
  • Gaat het om een gebeurtenis?
  • In welke branche ben je actief?
  • Heeft jouw branche te maken met complexe regels die niet in een andere branche gelden?
  • Heeft jouw vraag te maken met het buitenland?

Wellicht zullen niet al deze vragen van toepassing zijn bij jou, maar het beantwoorden van deze vragen helpt aanzienlijk bij jouw zoektocht naar een passende belastingadviseur.

Wil je graag iemand om mee te sparren over wat wijsheid is? Neem dan direct contact met ons op!