Pensioen opbouwen als zzp’er

Pensioenmogelijkheden als zzp’er

Het voordeel van een zzp’er is dat je alles in eigen handen hebt. Deze vrijheid en zelfstandigheid is hoogstwaarschijnlijk ook de reden dat je zelfstandig ondernemer bent geworden. Dit betekent echter ook dat je veel zelf moet regelen. Een van deze dingen is het opbouwen van een pensioen. In tegenstelling tot veel werknemers is er voor zzp’ers immers geen pensioenfonds. Maar hoe doe je dat, pensioen opbouwen? Wij vertellen je alle tips én tricks in dit artikel. 

Om het spaarpotje van later te vullen heb je meerdere mogelijkheden als zzp’er. Dit verschilt van complexe pensioen constructies tot het recht toe recht aan banksparen. Ook verschilt het per situatie waar je je in bevindt als zzp’er. 

Uitzonderingen pensioen als zzp’er

Mocht je naast je rol als zzp’er nog iets anders hebben lopen, of ben je zzp’er in een specifieke bedrijfstak, dan kan het zomaar zo zijn dat er voor jou andere regels gelden met betrekking tot het opbouwen van pensioen. We hebben deze uitzonderingen voor je op een rijtje gezet. 

Ex-werknemer: Vrijwillige voortzetting pensioenregeling

Mocht het zo zijn dat je als zzp’er ook ex-werknemer bent, dan kan je de pensioenregeling van je voormalige werkgever vrijwillig voortzetten. Het is wel pas mogelijk om hier gebruik van te maken als je pensioenregeling deze optie aanbiedt. De pensioenpremie bij deze optie is tot maximaal 10 jaar na ontslag aftrekbaar van de belasting. 

DGA: Pensioen bij externe verzekeraar

Als je naast zzp’er ook directeur-grootaandeelhouder bent van je eigen BV, dan is het volgens de Belastingdienst niet meer mogelijk om pensioen in de eigen BV op te bouwen. Mocht je je in deze situatie bevinden, dan kan je het pensioen onderbrengen bij een externe verzekeraar.

Specifieke groepen: Verplichte pensioenregeling

Voor een specifieke groep zzp’er is het zo dat er een verplichte beroeps- of bedrijfstakpensioenregeling geldt. Om erachter te komen of je tot deze groep behoort, kan je contact opnemen met een eventuele vakvereniging. Vaak gaat het om beroepen in de gezondheidszorg, maar ook zelfstandige schilders maken bijvoorbeeld deel uit van deze regeling. 

Mogelijkheden pensioen als zzp’er

Als je niet tot bovenstaande groepen behoort, zijn er andere mogelijkheden voor het opbouwen van een pensioen als zzp’er. Ook deze opties hebben we overzichtelijk voor je op een rij gezet. 

Banksparen en beleggingslijfrente voor zzp’ers

Om zo transparant mogelijk met je pensioen om te gaan en een punt te zetten achter onduidelijke verzekeringsproducten die enkel de aanbieder dient, zijn bancaire lijfrentes (ook bekend als banksparen) en beleggingslijfrentes tot stand gekomen. Hierdoor is het mogelijk geworden om fiscaal vriendelijk en makkelijk te sparen voor later. Zo vul je je spaarpot eenvoudig zonder eventuele addertjes onder het gras. 

Het verschil tussen bancaire lijfrentes en beleggingslijfrentes, is dat je bij beleggingslijfrentes in plaats van te sparen voor een vaste rente er breed gespreid wordt belegd. Omdat er wordt belegd in een gezamenlijk beleggingsfonds, heb je te maken met lage kosten en een hoger verwacht rendement dan bij bancaire lijfrentes.

Wanneer moet ik beginnen met pensioen opbouwen als zzp’er?

Het liefst zo snel mogelijk. Wij adviseren om bij de start van je onderneming meteen te beginnen met het opbouwen van een spaarpot voor later. Je kan hierbij gebruik maken van bovenstaande opties. Je kan er ook voor kiezen om te beginnen met sparen op een spaarrekening en vervolgens over te stappen op bijvoorbeeld beleggingslijfrente. Dit is vooral handig als je er nog niet helemaal zeker van bent of je voor een langere tijd zzp’er blijft. Mocht je er namelijk na een korte periode achter komen dat dit niet voor je is weggelegd, dan kan je je opgebouwde pensioen niet zomaar opnemen. Maar van deze situatie gaan we natuurlijk niet uit! 

 

Dit bericht is gepost in ZZP. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *