Wetswijzigingen per 1 juli 2021 voor MKB’ers

Wetswijzigingen per 1 juli 2021 voor MKB’ers

Per 1 juli 2021 is diverse nieuwe wet- en regelgeving in werking getreden, ook voor MKB’ers. Zo is het minimumloon omhoog gegaan en zijn er nieuwe BTW-regels voor internationale e-commerce. Om je een overzicht te geven, hebben we de belangrijkste wetswijzigingen voor MKB’ers voor je op een rijtje gezet.  

BTW-regels voor internationale e-commerce

Als je over een online webwinkel beschikt waarbij je producten over de grens wilt verkopen, dan krijg je te maken met nieuwe BTW-regels voor e-commerce. Er is namelijk een lager drempelbedrag voor verkopen op afstand en een simpele vorm van BTW-aangifte via een éénloketsysteem in gang gezet. Op deze manier hoef je niet individueel BTW af te dragen in elk EU land. 

Wat er precies verandert:

  • Verkoop je jaarlijks in totaal minder dan €10.000,- in EU-landen? Dan mag je Nederlandse BTW in rekening brengen. Je moet dan wel gevestigd zijn in een EU-land en de verzending moet in Nederland starten. 
  • Verkoop je jaarlijks in totaal meer dan €10.000,- in EU-landen? Dan ben je verplicht om BTW in rekening te brengen van het EU-land waar je klant gevestigd is. 
  • Over invoer van goederen binnen de EU ben je invoer-BTW verschuldigd. Bij zendingen met een waarde t/m €150,- verandert er niets – deze blijven vrijgesteld van invoerrechten. 

Hoger minimumloon

Als je personeel in dienst hebt, dan is het goed om te weten dat het wettelijk bruto minimumloon voor werknemers van 21 jaar en ouder omhoog gaat. De vastgestelde bedragen zijn:

  • Per maand: €1701,00
  • Per week: €392,55
  • Per dag: €78,51

De bedragen voor 20 jaar en jonger zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid. 

Hoger minimumloon

Ongevraagde telefonische verkoop verboden

Per 1 juli 2021 zijn ongevraagde belletjes met betrekking tot de verkoop van producten en diensten verboden. Telemarketing is alleen toegestaan als consumenten en ondernemers zonder rechtspersoonlijkheid hier expliciet toestemming voor hebben gegeven. Als je (potentiële) klanten om hun contactgegevens vraagt en je deze contactgegevens voor telefonische verkoop wilt gebruiken, dan moet er expliciet aangegeven worden dat het telefoonnummer gebruikt kan worden voor telemarketing. Als je hier akkoord voor hebt gekregen, dan is het ook niet meer toegestaan om anoniem te bellen: nummerherkenning is verplicht. 

Rechtspersonen hebben dezelfde regelgeving voor bestuur en toezicht

Verenigingen, coöperaties en stichtingen krijgen te maken met dezelfde regelgeving als een besloten vennootschap en een naamloze vennootschap. Voor alle rechtspersonen gelden namelijk dezelfde regels over de aansprakelijkheid, taken en het stemrecht. Deze wetswijziging betekent wellicht dat je de statuten voor je onderneming aan moet passen. Je hebt hier tot 1 juli 2026 de tijd voor. In de tussentijd zul je moeten voldoen aan de nieuwe regelgeving, ook als je statuten nog niet zijn aangepast. 

Veiligere eHerkenning

Als je als ondernemer gebruik maakt van eHerkenning om je aan te melden bij de overheid, dan is het vanaf 1 juli 2021 niet meer mogelijk om in te loggen met enkel gebruikersnaam en wachtwoord. Deze manier van inloggen werd aangegeven met betrouwbaarheidsniveau EH1. Vanaf nu is het alleen nog mogelijk om je in te loggen met betrouwbaarheidsniveaus EH2 t/m EH4. Als je je normaliter inlogt met EH1, dan zul je dit dus moeten aanpassen. 

Statiegeld voor plastic flesjes

Ben je eigenaar van een bemand tankstation of een grote supermarkt? Dan ben je genoodzaakt om lege petflesjes in te zamelen. Flesjes met een inhoud van minder dan 1 liter krijgen namelijk €0,15 statiegeld. Net zoals de grote flessen krijgen de kleine plastic flesjes een nieuw logo, die laat zien dat er statiegeld op zit. Horecabedrijven zijn niet verplicht om de pet flesjes in te zamelen. Doe je dit wel, dan mag je het statiegeld retour geven aan de consument. Ook dit is echter niet verplicht. 

Verkoop wegwerp plastic verboden

Ben je importeur of producent van plastic wegwerpproducten? Dan mag je sinds 3 juli 2021 bepaalde producten gemaakt van wegwerp plastic, zoals rietjes, bestek en borden, niet meer op de markt brengen. Winkels, horecabedrijven en groothandels mogen oude voorraden nog wel opmaken. Deze regel is onderdeel van een groter pakket aan maatregelen tegen wegwerp plastic die de komende jaren ingaan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *