6 Handige (belasting)tips voor zelfstandige ondernemers

Besteed je wel genoeg tijd aan de onderneming?
Als je als ondernemer voldoet aan het urencriterium kun je gebruik maken van vele regelingen. Denk hierbij aan de ondernemersaftrek, MKB aftrek en meer.  Voor de meeste ondernemers geldt dat zij 1.225 uur en in totaal meer dan 50% van hun totale arbeidstijd besteden aan de onderneming.  Dit moet aannemelijk gemaakt worden door bijvoorbeeld een urenregistratie of agenda. Als je bijvoorbeeld niet het gehele kalenderjaar ondernemer bent maar bijvoorbeeld halverwege begonnen bent moet je alsnog zorgen dat je aan het aantal uren komt wat verplicht is.

Verlaag je Inkomstenbelasting door (F)OR-Dotatie (Oudedagsreserve)
Als je aan het volledige urencriterium komt van 1.225 uur per kalenderjaar en op 1 januari 2018 jonger bent dan 65.5 jaar dan mag je aan je oudedagsreserve doteren. In 2018 bedroeg deze dotering 9,44% van je winst van de onderneming voor  de OR-Dotatie, maar staat maximaal vastgesteld op een bedrag van € 8.946. Het is ook mogelijk om een prive-storting te doen om het vermogen van je onderneming te verhogen.

Controleer je BTW-aangiften
Als je in 2017 te weinig BTW hebt aangegeven of juist teveel BTW hebt betaald is het belangrijk om een  “Suppletie Omzetbelasting” in te vullen en te versturen. Houdt hierbij rekening dat deze in ieder geval voor 1 april 2018 ingeleverd is om een correctie uit te voeren. Je hoeft dan geen naheffingsaanslag van 4% meer te betalen. Schakel een professional in om te controleren of de BTW-aangifte correct is gedaan zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Kom je in aanmerking voor de KOR ontheffing?
Wanneer je een eenmanszaak hebt of vennoot bent in een vennootschap onder firma is het mogelijk dat je recht hebt op de Kleine ondernemersregeling. Dit houdt in dat je verschuldigde BTW na aftrek van voorbelasting per kalenderjaar lager is dan € 1.345. Verwacht je bijvoorbeeld in 2018 minder dan €1.345 BTW te betalen? Dan hoef je geen BTW meer te betalen. Tevens hoef je ook geen of slechts beperkte administratie meer op te voeren, vraag een finance professional naar de mogelijkheden.

Vorm voorzieningen voor grote uitgaven
Als je verwacht dat je grote uitgaven gaat doen in het komende jaar is het handig om alvast een voorziening te doen om jouw fiscale winst te drukken. Echter gelden hiervoor wel een aantal regels, je mag namelijk alleen voorzieningen doen voor:

Toekomstige uitgaven die hun oorsprong hebben gevonden in het jaar waarin je de voorziening wilt gaan doen en toe te rekenen zijn in dat jaar. Bijvoorbeeld:

Het is momenteel 2018 en je start een project voor de verbouwing van jouw bedrijf. Deze werkzaamheden worden in 201 uitgevoerd en zijn voor het einde van het jaar klaar, maar de definitieve eindafrekening wordt pas afgerond in 2019 (waar dan ook de betaling plaatsvind).

Je bent dan zelfs verplicht om een voorziening in de kosten van 2018 te treffen voor de eindafrekening die je ontvangt in 2018. Dit omdat de kosten betrekking hebben op 2018.

Er zijn wel regels verbonden aan het uitvoeren van voorzieningen, vind je het lastig? Dan is het verstandig om ondersteuning te zoeken bij een finance professional.

Claim vergeten investeringsaftrek
Als je aan het investeren bent in bedrijfsmiddelen kun je naast afschrijvingen ook een deel van het te investeren bedrag van de winst aftrekken, dit heet investeringsaftrek. Investeringsaftrek komt in meerdere vormen voor. De aangifte voor een investeringsaftrek moet binnen vijf jaar worden gedaan, ben je dit de afgelopen vijf jaar vergeten te doen? Claim dan alsnog jouw investeringsaftrek via jouw boekhouder of accountant.

Dit bericht is gepost in Tips. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *