Investeringsbegroting maken

hoe maak je een investeringsbegroting

Bij het starten van een bedrijf heb je vaak naast startkapitaal, ook een deel financiering nodig. Om een goed overzicht te krijgen van het benodigde bedrag, is het handig om een investeringsbegroting op te zetten. Hoe je dit doet, lees je hier. 

Wat is een investeringsbegroting?

In investeringsbegroting is eigenlijk een soort boodschappenlijstje voor je onderneming. Hierin zet je op een rij wat je aan bedrijfsmiddelen nodig hebt. Daarnaast geeft het goed inzicht in wat deze bedrijfsmiddelen waard zijn. Je voegt namelijk alle prijzen toe, waardoor je een compleet overzicht krijgt van het benodigde bedrag voor het starten van een onderneming. Om zeker te zijn van je zaak, is het goed om tot ongeveer drie jaar vooruit te kijken. Met zo’n prognose krijg je zicht op je financiën voor de komende tijd. Zo weet je of je genoeg startkapitaal hebt, of je een lening af moet sluiten en of je een investeerder moet binnenhalen.  

Hoe maak ik een investeringsbegroting?

In je investeringsbegroting neem je bedrijfsmiddelen voor op korte en lange termijn op. Dit wordt ook wel activa genoemd. Je hebt vaste en vlottende activa. Houd er rekening mee dat de bedragen in je begroting exclusief BTW zijn. BTW die je aan leveranciers betaalt kun je opnemen als voorfinanciering en in je btw-aangifte verrekenen als voorheffing. 

Vaste activa

Vaste activa betreft bedrijfsmiddelen die je langer dan een jaar nodig zult hebben. Hierbij kun je denken aan middelen zoals je laptop, inventaris of bedrijfsauto. Het is altijd goed om na te gaan wat voor belastingregelingen er bestaan voor bedrijfsmiddelen. Zo kun je voor je bedrijfsauto bijvoorbeeld BTW over bepaalde zakelijke autokosten aftrekken. Hier kun je vervolgens rekening mee houden in je investeringsoverzicht. Zet al je vaste activa zwart op wit, zodat je een goed overzicht hebt van de totale kosten. 

Vlottende activa

Vlottende activa betreft bedrijfsmiddelen die je korter dan een jaar nodig zult hebben. Dit zijn middelen zoals voorfinanciering BTW, voorraden en openingskosten. Openingskosten zijn kosten die je maakt voordat je omzet draait, zoals de notaris- en advieskosten. Ook liquide middelen vallen onder vlottende activa. Dit betreft geld waar je direct bij kan. Denk hierbij aan het geld wat je in de kas heb zitten op wat op je zakelijke bankrekening staat. Noteer al je vlottende activa onder je vaste activa in een apart deel van de begroting, zodat je een compleet plaatje hebt.  

Let op: terugkerende kosten neem je niet op in je investeringsbegroting, maar in je exploitatiebegroting.  

Onderbouwing van investeringen

Als je alle middelen en bijbehorende kosten op een rijtje hebt, dan is het goed om de investeringen te onderbouwen met offertes. We raden aan om offertes aan te vragen bij meerdere leveranciers. Zo kun je de getallen vergelijken en een weloverwogen keuze maken. 

Heb je toch moeite met het maken van een accurate en complete investeringsbegroting? Dan kun je altijd de hulp inschakelen van een professional.