Ben je op zoek naar extra personeel? Dan is het goed om te weten dat er subsidies en regelingen bestaan waarmee je de loonkosten kunt beperken. We hebben de belangrijkste regelingen voor je op een rijtje gezet.
Loonkostenvoordeel (LKV)
Als je werknemers van 56 jaar of ouder, of werknemers met een arbeidsbeperking aanneemt, dan kom je in aanmerking voor het loonkostenvoordeel voor werkgevers. Dit is een jaarlijkse tegemoetkoming. Je komt als werkgever in aanmerking als je beschikt over een kopie van de doelgroepverklaring van de werknemer en als de werknemer onder een van de vier doelgroepen valt, namelijk:
- Werknemers van 56 jaar of ouder;
- Werknemers met een arbeidsbeperking die nieuw in dienst zijn;
- Werknemers met een arbeidsbeperking die worden herplaatst;
- Werknemers uit de doelgroep van de banenafspraak en scholingsbelemmerden.
Lage-inkomensvoordeel (LIV)
Het LIV is een tegemoetkoming in de loonkosten voor werknemers met een laag loon. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je werknemer aan de volgende eisen voldoen:
- De werknemer moet op jaarbasis minimaal 1248 uur werken;
- De werknemer moet een gemiddeld uurloon hebben tussen 100 en 125 procent van het minimumloon.
Je kunt alles lezen over het lage-inkomensvoordeel in het Handboek Loonheffingen van de Belastingdienst.
Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO)
Ben je als onderneming bezig met research en development of voeren jij en/of je medewerkers technisch-wetenschappelijk onderzoek uit? Dan kom je wellicht in aanmerking voor de WBSO. Dit is een fiscale regeling waarmee je onder andere je loonkosten kunt verlagen. Dit gaat om loonkosten voor onderzoek en ontwikkeling. Je komt in aanmerking als je voldoet aan bepaalde voorwaarden die gelinkt zijn aan je bedrijfstype, de projecten, kosten en uitgaven. Wat de voorwaarden precies zijn, lees je hier.
Proefplaatsing
Als je in staat bent om iemand met een werkloosheids- of arbeidsongeschiktheidsuitkering aan te nemen, dan kun je diegene een onbetaalde proefplaatsing geven van 2 tot 6 maanden. Er wordt dan een proefperiode gestart waarbij de werknemer zijn of haar uitkering behoudt, waardoor je gedurende deze periode dus geen loonkosten hebt. Ben je tevreden? Dan kan de werknemer in dienst treden. Als je de werknemer na de proefplaatsing in dienst neemt, dan betaal je diegene het reguliere loon.
Loondispensatie
Wil je een werknemer in dienst nemen met een Wajong-uitkering? Dan kom je wellicht in aanmerking voor loondispensatie. Dit betekent dat je voor een periode van 6 maanden tot 5 jaar minder dan het minimumloon mag betalen. Dit komt omdat werknemers met een Wajong-uitkering minder aankunnen dan ‘reguliere’ werknemers.