Autogebruik als zzp’er

Ben je zzp’er en heb je een auto? Dan is het een mogelijkheid om je auto op de zaak te zetten. Een bedrijfsauto werkt fiscaal anders dan een privé auto. Daarom is het goed om na te gaan wat in jouw situatie het beste werkt. Om je daar een handje bij te helpen, hebben we de belangrijkste informatie  voor je op een rij gezet. 

Opties als zzp’er

Als zzp’er heb je meerdere opties betreft je autogebruik. Als je al over een auto beschikt en je rijdt meer dan 500 kilometer per jaar, dan heb je de keus om privé te blijven rijden of om de auto op de zaak zetten. Deze keus heb je één keer per auto. Het is daarom belangrijk om hier goed over na te denken. Heb je nog geen auto, maar wil je er wel een aanschaffen? Dan kun je er ook  voor kiezen om een nieuwe auto op de zaak te zetten of een zakelijke auto te leasen. 

Opties als zzp’er

Aftrekbare kosten autogebruik

Als zzp’er zijn er kosten die je mag aftrekken bij het gebruik van een auto. Om je een overzicht te geven hebben we de aftrekbare kosten voor je op een rij gezet.

Privé auto Bedrijfsauto
Aftrekken aangifte inkomstenbelasting €0,19 per zakelijke kilometer Alle kosten met betrekking tot de auto, exclusief BTW en met uitzondering van boetes
Aftrekken btw-aangifte BTW over de zakelijke autokosten BTW over de zakelijke autokosten
Bijtelling Geen bijtelling Bijtelling bij meer dan 500 km privégebruik per jaar

 

Het is goed om rekening te houden met het feit dat er in sommige gevallen en rittenadministratie nodig is. Als je privé auto hebt, dan is het belangrijk om alle zakelijke ritten bij te houden. Heb je een zakelijke auto? Als je minder dan 500 km privé per jaar rijdt, dan moeten alle zakelijke én privé ritten bijgehouden worden door middel van een rittenadministratie. Als je met je zakelijke auto meer dan 500 km privé per jaar rijdt, dan is dit niet nodig.

Hoe zit het met bekeuringen en naheffingen?

Bekeuringen zijn nooit aftrekbaar. Het maakt hierbij niet uit of je een zakelijke of een privé auto hebt. Een naheffing van parkeerbelasting is aftrekbaar, maar enkel voor zakelijke auto’s. 

Bedrijfsauto

Als je een auto zakelijk wilt gebruiken, dan heb je meerdere opties. Je kunt een nieuwe auto op de zaak zetten, een zakelijke auto leasen of een bestaande auto op de zaak zetten en als bedrijfsauto gebruiken. 

Bedrijfsauto

Nieuwe auto op de zaak zetten

Indien je een nieuwe auto wilt kopen, kan het een goede keus zijn om de auto direct op je eigen zaak te zetten. Dit wordt dan een bedrijfsauto, wat veel fiscale voordelen met zich meebrengt. Je mag de aanschafkosten van de auto namelijk van je winst aftrekken. Dit doe je niet in één keer, maar verdeel je over de jaren dat je de auto in gebruik neemt. Je trekt dus per jaar een deel van de aanschafkosten af. Naast aftrek van de aanschafkosten, mag je ook de BTW terugvorderen. Daarnaast kun je alle kosten van de auto boeken als zakelijke kosten, met uitzondering van boetes. Onder deze kosten vallen onder andere brandstof, onderhoud, APK, verzekeringen, motorrijtuigenbelasting en parkeerkosten. 

Zakelijke auto leasen

Als je een nieuwe bedrijfsauto aan wilt schaffen, maar het bedrag niet in één keer wilt betalen, is het ook mogelijk om een auto zakelijk te leasen. Dit betekent dat je elke maand een vast bedrag betaalt. Daarnaast heb je bij het leasen van een auto geen last van onderhoud of verzekeringen – dat wordt allemaal geregeld. Er zijn twee vormen van lease: operational lease en financial lease.

Operational lease

Als zzp’er ben je bij operational lease de huurder van de auto. Dit betekent dat de auto niet tot je ondernemingsvermogen behoort, omdat de leasemaatschappij de eigenaar is. De maandelijkse lease facturen zijn wel gewoon aftrekbaar, omdat deze onder de kosten van de auto vallen. 

Operational lease

Als zzp’er ben je bij financial lease de eigenaar van de auto. Met deze vorm van leasen koop je de auto namelijk op de zaak, waarbij je de lening in termijnen afbetaalt. Hierdoor heb je in de meeste gevallen recht op afschrijving en renteaftrek, maar het is goed om van tevoren te verifiëren of dit in jouw situatie ook daadwerkelijk het geval is.   

Bestaande auto op de zaak zetten

Indien je als zzp’er al een privé auto hebt, maar deze auto op de zaak wilt zetten, dan is dat mogelijk. Om dit in gang te zetten moet je de actuele marktwaarde van de auto laten vaststellen bij een autodealer of garagehouder, op het moment dat je besluit om van je privé auto een bedrijfsauto te maken. De vastgestelde waarde neem je op in de beginbalans van je onderneming. Als je privé auto een bedrijfsauto is geworden, dan mag je vanaf dat moment de gemaakte kosten ten laste van je resultaat brengen. Alleen over de zakelijke autokosten wordt BTW betaald, niet over de privékilometers.

Bestaande auto op de zaak zetten 

Privé auto

Als zzp’er is het ook mogelijk om in je privé auto gewoon privé te houden. Mocht je zakelijke kilometers rijden, dan kun je deze declareren bij je eigen onderneming. Je moet dan wel alle kilometers bijhouden door middel van een rittenadministratie. Het bedrag dat je kan declareren is €0,19 per zakelijk gereden kilometer. Dit bedrag mag je overmaken van je zakelijke rekening naar je privé rekening, of eens in het jaar wegstrepen tegen andere privé opnamen uit de onderneming. 

De gemaakte kosten voor je auto mag je niet aftrekken van je winst, ook niet als je van plan bent om zakelijke kilometers met je privé auto te rijden. Daarnaast is het goed om rekening te houden met het feit dat je geen BTW kunt aftrekken bij de aanschaf van de auto, omdat de auto privé vermogen vormt. Je mag echter wel BTW aftrekken op gebruiks-, onderhouds- en reparatiekosten voor zover je de privé auto voor je bedrijf gebruikt. Hierbij maak je een vergelijking op basis van het aantal zakelijk gereden kilometers versus het totaal aantal gereden kilometers in een jaar. Dit kan je opmaken uit je rittenadministratie.

Geef je autogebruik eerlijk door

Het is belangrijk dat je eerlijk bent over je autogebruik als ondernemer richting de belastingdienst. Je kunt namelijk een boete verwachten als de belastingdienst erachter komt dat jouw gegevens niet kloppen. Denk hierbij aan een verzuimboete of een vergrijpboete.

Wat is het voordeligst?

Wat het voordeligst is voor jou ligt aan je persoonlijke situatie. Probeer voor jezelf antwoord te geven op de volgende vragen:

  • Hoeveel kilometers rijd ik per jaar?
  • Hoeveel bijtelling zou ik moeten betalen?
  • Voor welk bedrag zou ik de auto kunnen afschrijven?
  • Hoe hoog zijn de autokosten (benzine, onderhoud, belastingen, verzekeringen en reparaties)?

Als je hier de antwoorden op weet, dan geldt in principe een van de volgende scenario’s:

  1. Je autokosten zijn bij elkaar lager dan de bijtelling: meestal is het dan voordeliger om de auto privé te rijden. In dit geval kun je € 0,19 per gereden kilometer opgeven als zakelijke kosten.
  2. Je autokosten zijn zijn hoger dan de bijtelling: meestal is het dan voordeliger om zakelijk te rijden.

Wat is het voordeligst

Dit bericht is gepost in ZZP. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *