Bespaar als startup niet op advies van professionals

Schaalbaarheid is de key to succes, zoals veel startup ondernemers beseffen. Het besef wat ondernemers echter soms nog missen is dat hulp uit de goede richting vaak essentieel is voor de slagingskans van de startup.

Wat voor professional moet ik inzetten?

Uit onderzoek blijkt dat er erg veel ondernemers zijn die sterk zijn in hun vak maar niet in het financiële aspect. Veelal blijkt de financiële kant het ondergeschoven kindje van de onderneming terwijl er niet beseft wordt waar dit toe kan leiden.

De gevolgen kunnen namelijk oplopen van vertraging naar verkeerde aansturing tot zelf staking van de onderneming. Het is daarom verstandig om goed advies in te winnen bij een passende finance professional.

Het mooiste is dat dit niet veel geld hoeft te kosten wanneer je doelgericht iemand vindt die aansluit bij jouw onderneming en vraagstukken. De zoektocht naar de juiste finance professional is dus essentieel.

Hoe vind ik de best passende professional voor mijn onderneming?

Deze vraag gaat gepaard met veel variabelen waardoor hier geen standaard antwoord op te geven is, maar gelukkig kunnen we wel structuur geven aan de besluitvorming. Wanneer je bij een professional balans vindt in de verschillende vaardigheden waar een professional volgens jou aan moet voldoen heb je vaak de optimale match te pakken.

De ideale zoektocht naar een finance professional gaat als volgt:

 1. Kennis opdoen:
  Om goed te kunnen identificeren wie en wat je nodig hebt is het goed om in het bezit te zijn van een stukje basiskennis. Hiermee doelen we er niet op dat je een studie moet beginnen om alle kennis zelf op te doen, maar dat je jezelf globaal informeert op financieel gebied en het verschil weet tussen bepaalde professionals. Hierdoor weet je voor welk advies je bij wie moet zijn. En het mooie is dat deze zelfstudie niet veel tijd in beslag hoeft te nemen.
 2. Identificeren van behoefte:
  Wanneer de basiskennis is opgedaan is het belangrijk om te identificeren welke kennis er nu mist op de weg naar succes en wat voor professional daarbij kan helpen. In deze fase wordt de vraagstelling geformuleerd en wordt het bijbehorende profiel van de benodigde professional geïdentificeerd. Hierdoor wordt de zoektocht doelgericht en wordt de kans van slagen vergroot.
 3. Op zoek naar een passende finance professional:
  Dit is de uitdaging, want er zijn veel professionals met veel beloftes maar hoe kies je nou degene die voldoet aan alle eisen en deze waar ook waar maakt? Één manier is de aloude weg van mond-op-mond reclame. Het is natuurlijk fijn om iemand uit het netwerk te vinden die te vertrouwen is. Maar een valkuil die hierbij komt kijken is dat, ondanks de functie van vertrouwenspersoon, dit niet altijd de beste match is in kennisprofiel. Een andere manier is Google of offertewebsites maar bij de één is er zoveel aanbod dat het niet te volgen is en de ander is voornamelijk prijsgericht waardoor het nog steeds de vraag blijft of de match goed is.
  Een andere oplossing is zoeken via FinanceConnect, een onafhankelijk platform die uw zoektocht makkelijker maakt door het aanbieden van informatie over financiële basiskennis en je vervolgens via het platform op een persoonlijke wijze kennis laat maken met verschillende finance professionals.
 4. Contactmoment met één of meerdere finance professionals:
  Iemand gevonden, dan is de laatste stap de bevestiging door contact te hebben met elkaar. In dit contactmoment kun je bepalen of de gewenste klik aanwezig is en of je ervan overtuigd bent dat de professional het juiste kennisniveau heeft voor je. Wanneer dit is afgevinkt, is de match compleet en kunnen jullie aan de slag. Bij de meeste professionals kun je een gratis kennismakingsgesprek inplannen.

Wanneer je dit stappenplan volgt voorkom je al gauw tijdverspilling vanwege vraagtekens en geldverspilling vanwege gebrek aan kennis.

Hoe zit het met de prijs?

Dit is natuurlijk ook een belangrijk aspect in de keuzevorming maar zou niet het focuspunt moeten zijn in de zoektocht naar een finance professional.

Dit is omdat er veel verschil is en kwaliteit en de prijs daar vaak niets over zegt. Een goedkope finance professional kan zeer bekwaam zijn en perfect aansluiten op je behoefte terwijl een dure finance professional het volledig kan verprutsen en totaal niet aansluit op je behoefte.
Dit is natuurlijk ook vice versa mogelijk.

Dit bericht is gepost in Tips. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *