Exploitatiebegroting maken

Wil je weten of je de komende jaren winst of verliest draait? Dan is het goed om een exploitatiebegroting, ook bekend als een resultatenoverzicht, te maken. Een exploitatiebegroting geeft goed inzicht in de komende jaren. Hoe je zo’n begroting maakt, lees je hier. 

Wat is een exploitatiebegroting?

Een exploitatiebegroting geeft een weergave van de verwachte winst van je onderneming. Hierin zet je de maandelijkse verwachte omzet, inkoop én kosten op een rij voor het komende kalenderjaar. Als je een volledig overzicht wilt hebben, dan doe je dit voor de komende drie jaar. 

Is het nodig?

Het is verstandig om een exploitatiebegroting te maken om de volgende redenen:

  • Je krijgt een goed beeld van de levensvatbaarheid van je bedrijf. Je ziet namelijk in één oogopslag wat voor omzet je minimaal moet halen om je kosten te dekken en winst te behalen. 
  • Je kunt op tijd bijsturen, mocht dat nodig zijn. Zo kun je bijvoorbeeld je omzet vergroten of kosten verminderen, als blijkt dat je gemaakte omzet niet overeenkomt met de begroting.
  • Banken stellen dit meestal als voorwaarde voor een financiering.

Hoe maak ik het?

Een exploitatiebegroting maak je door je omzet en inkoopwaarde te bepalen, het bedrijfsresultaat zichtbaar te maken, belastingen af te trekken en je nettowinst te berekenen. 

Hoe maak ik het

Bepaal je verwachte omzet

Het is goed om allereerst je verwachte omzet van de komende drie jaar te bepalen. Zet je verwachte omzet per jaar vervolgens in een overzicht. 

Bepaal de inkoopwaarde

Daarnaast moet je de inkoopwaarde of de inkoopkosten bepalen. Als je deze kosten op een rijtje hebt, dan trek je dit van de verwachte omzet af. Nu heb je je bruto winst. 

Maak het bedrijfsresultaat inzichtelijk

Om het bedrijfsresultaat inzichtelijk te maken, noteer je alle zakelijke kosten zoals personeel, bedrijfsruimte, abonnementen en verzekeringen. Vervolgens tel je deze bij elkaar op. Het volledige bedrag trek je van je brutowinst af. Nu heb je je bedrijfsresultaat, wat ook wel de netto winst uit onderneming voor belastingen wordt genoemd. 

Trek de belastingen af

Van het bedrijfsresultaat moeten nog enkele belastingen worden afgetrokken. Bepaal je inkomstenbelasting en je inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering en tel deze bij elkaar op. Dit bedrag trek je vervolgens van het bedrijfsresultaat af. Dit is je netto winst.

Netto winst

Nu je je netto winst hebt bepaald, kun je beslissen hoeveel procent naar je inkomen gaat en hoeveel je aan andere zaken zult besteden. Je kunt er ook voor kiezen om een gedeelte in je bedrijf te laten zitten.

Tips

Hier volgen een aantal tips die je zullen helpen een goede exploitatiebegroting te maken:

  • Maak verschillende exploitatiebegrotingen met realistische scenario’s.
  • Neem opdrachten of bestellingen die je al hebt gekregen op in de toelichting.
  • Houd rekening met de personeelskosten. Deze liggen gemiddeld 30% hoger dan het brutoloon. Dit heeft te maken met de pensioen- en werkgeversverzekeringen.
  • Noteer bedragen altijd exclusief btw. Dit is anders dan bij een liquiditeitsbegroting, waar bedragen inclusief btw moeten worden genoteerd.
  • Houd rekening met afschrijvingen.

Exploitatiebegroting vs liquiditeitsbegroting

Een exploitatiebegroting wordt nog weleens verward met een liquiditeitsbegroting. Echter zijn dit twee losse onderdelen van het complete financieel plan. Een exploitatiebegroting laat een begroting per jaar zien, exclusief btw. Een liquiditeitsbegroting daarentegen laat een begroting per maand of kwartaal zien. Hierbij wordt de btw wel vermeldt, maar in een aparte kolom. Zo wordt er een specifieker inzicht gecreëerd. 

Exploitatiebegroting vs liquiditeitsbegroting

Andere onderdelen financieel plan

Naast de exploitatiebegroting en liquiditeitsbegroting bestaat een financieel plan ook nog uit de investeringsbegroting en de financieringsbegroting. In de investeringsbegroting staan alle investeringen die een onderneming in het jaar wil gaan doen. Denk hierbij aan de aanschaf van een auto of apparatuur. In de financieringsbegroting staat hoe deze investeringen worden bekostigd. Dit kan bijvoorbeeld door middel van het eigen vermogen gedaan worden, of met behulp van een lening.

Je weet nu wat een exploitatiebegroting is, hoe je deze maakt en welke tips je kunt toepassen. Kom je er ondanks deze informatie toch niet uit? Dan kun je altijd de hulp inschakelen van een professional. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *