Hoe vind ik een investeerder

Op zoek naar investeerders? Het vinden van de juiste investeerder kan soms lastig zijn. Je kunt ze namelijk niet altijd met één klik vinden. Toch bestaat er een ruime keus aan potentiële investeerders, als je iets verder kijkt. Er zijn investeerders die direct in je bedrijf investeren, maar je kunt ook kiezen voor een fonds. Om je te helpen bij je zoektocht naar een investeerder voor je onderneming, hebben we de meest voorkomende opties voor je op een rijtje gezet.  

Je eigen netwerk

Je kunt beginnen met het zoeken van investeerders binnen je eigen netwerk. Het voordeel van je privénetwerk is dat deze vaak bestaat uit familie en vrienden. Dit zijn mensen die je vertrouwd en makkelijk te vinden zijn. Investeringen door familie en vrienden zijn vaak echter niet al te groot. Mocht je dus een hoog bedrag nodig hebben, dan is dit niet de juiste optie voor jou. Ook is het zo dat de meeste vrienden en familie geen ervaring hebben met investeren. Daarnaast kan het de persoonlijke band verstoren. Denk daarom altijd goed na voordat je met vrienden of familie in zee gaat. Er bestaan namelijk nog genoeg andere opties. 

Voor de hand liggende investeerders

Op nationaal niveau zijn er een aantal voor de hand liggende plekken waar je als eerst kunt aankloppen om te zien of je een investeerder kunt vinden. Denk hierbij onder andere aan:

  1. Banken
  2. Crowdfunding-websites
  3. De Kamer van Koophandel
  4. Business incubators
  5. Het hoger onderwijs
  6. Brancheorganisaties
  7. Ondernemersclubs

Voor de hand liggende investeerders

Business Angels

De andere opties bestaan uit informele investeerders, ook wel bekend als Business Angels. Business Angels zijn vaak ex-ondernemers die kapitaal hebben door hun bedrijf, of de verkoop daarvan. Het voordeel is dat je te maken hebt met investeerders met kennis en een eigen netwerk. Omdat zij zelf ondernemers zijn geweest, snappen ze het reilen en zeilen, waardoor je vaak de vrijheid hebt om te ondernemen op jouw manier. Het nadeel is echter dat het moeilijk is om juiste Business Angel te vinden. Op zowel zakelijk als op persoonlijk vlak moet er een klik zijn én je moet kunnen voldoen aan de verwachtingen van je investeerder.  

Business Angels in Nederland

Als je op zoek bent naar een investeerder in Nederland, dan kun je gebruik maken van het netwerk van Business Angels Netwerken Nederland (BAN). BAN Nederland vertegenwoordigt Business Angels en financiering netwerken. Hier kun je zien welke investeerders er zijn binnen jouw niche. Daarnaast houden ze bij welke bijeenkomsten deze netwerken organiseren. Ben je specifiek opzoek naar een investeringsnetwerk dat gefocust is op chemie-, lifesciene-, med-tech, food-, en IT-bedrijven? Dan kun je kiezen voor het Business Angels Connect (BAC) netwerk.

Business Angels in Europa

Indien je op zoek bent naar investeerders buiten Nederland, maar binnen Europa, dan zijn er twee grote netwerken waar je Europese Investeerders kunt vinden:

  • European Business Angel Network (EBAN): EBAN is de Europese vertegenwoordiger voor de beginnende investeerders gemeenschap. In totaal zijn 150 organisaties, verspreid over 50 landen, lid van dit netwerk. 
  • Business Angels Europe (BAE): BAE vertegenwoordigt de Europese Business Angels en handelsverenigingen. Ze brengen de meest actieve en ontwikkelde landen op het gebied van investeerders samen en richten zich op de meer gevestigde investeerders.

Andere organisaties

Naast Business Angels zijn er genoeg andere organisaties met potentiële investeerders. Hier volgt een lijst met de meest bekende:

Andere organisaties

Antler

Antler is een internationale organisatie, met een vestiging in Amsterdam. Het bedrijf focust zich grotendeels op start-ups. Antler scout vaak zelf ondernemers die vervolgens in contact worden gebracht met coaches, investeerders en andere stakeholders.

De Investeerdersclub

De Investeerdersclub is een organisatie die maandelijks ondernemers en/of investeerders samenbrengt. Ondernemers kunnen dan tegen een betaling van €45,- kennismaken met investeerders.

Investormatch

Investormatch is een crowdfunding-platform waaraan 1000 investeerders verbonden zitten. Deze organisatie kan daarom investeringen genereren vanuit zowel de “crowd”, als investeerders. 

Matchinvest

Matchinvest is een platform dat al sinds 2008 lokale partners koppelt aan investeerders. Daarnaast is de organisatie op zoek naar ervaren investeerders die kapitaalbehoefte begeleiding kunnen geven.

Money Meets IDeas

Money Meets IDeas is onderdeel van Schretlen, wat een vermogensbank is van de Rabobank. Via deze organisatie kunnen ondernemers en investeerders met elkaar in contact komen.

NPEX

NPEX is een aandelenbeurs, waar je een invesetering van tussen de 1 en 15 miljoen euro kunt krijgen. De investeerders zijn kleine beleggers die er tevens dus voor kunnen kiezen om te investeren in een aangesloten beleggingsfonds.

Operator Exchange

Operator Exchange is een initiatief van 15 Business Angels investeerders met veel kennis. Met deze kennis en met kleine financieringen (tot 500 duizend euro), willen zij techbedrijven helpen.

Startup Bootcamp

Startup Bootcamp is een organisatie die tech-startups ondersteunt. Zij bieden deze startups toegang tot een internationaal netwerk van onder andere coaches en investeerders.

TechLeap

TechLeap heeft als doel om het Nederlandse ecosysteem voor startups te verbeteren. Dit doen zij onder andere door excellerende tech-startups op weg te helpen.

The Informal Investors Network

The Informal Investors Network investeert risicodragend vermogen in jonge ICT start-ups en high-tech bedrijven.

Niet gelukt?

Lukt het je ondanks de vele opties toch niet om een geschikte investeerder te vinden, of ben je op zoek naar een andere vorm van financiering? Dan kan het goed zijn om de hulp in te schakelen van een professional. Professionals kunnen je namelijk helpen met een goed plan en de juiste financiële onderbouwing. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *