Ben je minderjarig en wil je een onderneming starten? Dat is mogelijk! Een bedrijf starten als je jonger bent dan 18 jaar komt echter met een stuk meer regels en voorwaarden dan bij een volwassene. Wat voor regels hier aan vast zitten en waar je precies rekening mee moet houden, lees je hier.
Inschrijving Kamer van Koophandel
Een onderneming starten begint bij het inschrijven van je bedrijf in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel. Om dit te doen moet je minimaal 18 jaar zijn. Ben je jonger? Dan moet een ouder of verzorger mee. Rechtshandelingen als minderjarige mag je namelijk alleen verrichten met toestemming van je wettelijke vertegenwoordiger(s). De KVK meldt je vervolgens aan bij de Belastingdienst.
Gevolgen voor je ouders
Het hebben van een onderneming als minderjarige kan financiële gevolgen hebben voor je ouders of verzorgers. Zij kunnen namelijk gekort worden op de kinderbijslag die zij ontvangen. Bovendien kan de kinderbijslag ook helemaal worden ingetrokken. Deze gevolgen zijn het geval wanneer de minderjarige 16 jaar of ouder is en meer dan het maximale bijverdien bedrag verdient. Dit bedrag is ongeveer duizend euro, maar wordt jaarlijks aangepast. Voor ouders en verzorgers van minderjarige ondernemers onder de 16 jaar zijn geen financiële gevolgen.
Je blijft leerplichtig
Vergeet niet dat je als minderjarige ondernemer gewoon leerplichtig bent. De leerplicht blijft gelden totdat je 16 jaar wordt. Ben je echter 16 jaar en heb je nog geen havo-, vwo-, of mbo-diploma behaald? Dan ben je leerplichtig tot je 18e verjaardag. Ontvang je studiefinanciering? Dan kan het inkomen uit je onderneming hier invloed op hebben. Check dit dus altijd na!
Handlichting
Als je jonger dan 18, maar ouder dan 16 bent – dan is het mogelijk om een handlichting aan te vragen. Om dit aan te vragen heb je toestemming van een ouder of voogd nodig. Een handlichting zorgt ervoor dat je niet meer als handelingsonbekwaam wordt gezien. Dat betekent dat er na het verkrijgen van een handlichting geen toestemming meer nodig is van een wettelijke vertegenwoordiger om zakelijke beslissingen te nemen en je zelf dus aansprakelijk bent voor je handelen. Je kunt op dat moment zelf een zakelijke bankrekening aanvragen, een overeenkomst tekenen, personeel aannemen of een pand huren. Je moet bij de aanvraag van de handlichting wel duidelijk aangeven welke bevoegdheden je precies wilt.
Aanvraag bij de rechtbank
Een handlichting aanvragen kan bij de rechtbank in de regio waar je woont. Het verzoek moet onder andere jouw naam, de naam en handtekening van je ouders of voogd, een afschrift van je geboorteakte, de reden van het verzoek en de specifieke bevoegdheden bevatten. Omdat een handlichting een officiële beschikking van een rechter betreft, wordt deze gepubliceerd in de Staatscourant én in twee dagbladen. Naast de kosten van de rechtbank, betaal je ook de kosten van deze publicaties. Hoeveel dit precies is, verschilt zowel per regio als per dagblad. De kosten die in de aanloopfase van de start van je onderneming worden gemaakt zijn wel aftrekbaar in het eerste jaar dat je aangifte inkomstenbelasting doet voor je bedrijf. Nadat zowel de betaling als het verzoek beide zijn goedgekeurd, ontvang je een officiële kopie van de handlichting. Dit is het bewijs aan je handelspartners van je handelingsbekwaamheid als 16- of 17-jarige.
Je ouders hebben iets te zeggen
Met een handlichting krijg je meer vrijheden en mag je veel doen van wat een meerderjarige ondernemer ook doet. Dat neemt echter niet weg dat je ouders of verzorgers toch nog iets te zeggen hebben. Zij kunnen namelijk beperkende bepalingen op laten nemen in de handlichting. Zo kunnen ze er bijvoorbeeld voor kiezen om een maximaal leenbedrag op te leggen. Bovendien is het zo dat er handelingen zijn die sowieso verboden zijn voor minderjarige ondernemers. Deze zijn:
- De aanschaf van grond;
- De aanschaf van een bedrijfspand;
- Het handelen in aandelen;
- Het afsluiten van een hypotheek
Geen handlichting?
Vraag je geen handlichting aan, of heeft de rechter bepaald dat je geen handlichting krijgt? Dan heeft dit gevolgen. Jouw ouders of verzorgers zijn dan namelijk aansprakelijk voor de keuzes en handelingen die jij verricht voor je bedrijf. Het is dus aan te raden dat je hen betrekt bij jouw bedrijf totdat je 18 wordt. Is jouw onderneming niet meer levensvatbaar? Dan wordt je failliet verklaart en zullen je ouders of verzorgers opdraaien voor de financiële schade.
Belasting
Over de winst van je bedrijf moet je belasting betalen. De aangifte inkomstenbelasting kun je zelf doen, ook als je nog geen 18 bent. Het is goed om rekening te houden met het feit dat je eigen aangifte ook altijd invloed heeft op de aangifte van je ouders. Daarnaast doe je elk kwartaal een btw-aangifte, als je niet onder de Kleine Ondernemingsregeling valt.
Je kunt de aangiftes en administratie zelf doen, of uitbesteden aan een professional. Twijfel je over andere regels bij de start van je onderneming als minderjarige? Ook dan kan het handig zijn om hulp in te schakelen. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan!