Top 3 veelvoorkomende fouten bij je btw-aangifte

Top 3 veelvoorkomende fouten bij je btw-aangifte

Het kwartaal is voorbij en het is tijd om je btw-aangifte te doen. Doe je deze zelf? Op zich is het geen moeilijke klus, maar het is toch goed om rekening te houden met bepaalde regels en uitzonderingen met betrekking tot de btw-aangifte. Om je het een stukje makkelijker te maken hebben we de top 3 veelvoorkomende fouten bij het doen van een btw-aangifte voor je op een rijtje gezet. Zo ben je op de hoogte van de valkuilen en voorkom je dat je de fout in gaat.

Geen rekening houden met de kleineondernemersregeling (KOR)

Is het zo dat je als zzp’er in Nederland bent gevestigd en minder dan €20.000 omzet per kalenderjaar hebt, dan kom je in aanmerking voor de kleineondernemersregeling (KOR).

Wat is de kleineondernemersregeling?

Deze regeling stelt bepaalde zelfstandig ondernemers vrij van btw. Kleine ondernemers hoeven namelijk in sommige gevallen geen omzetbelasting te betalen. Dit betekent ook dat je geen btw hoeft te berekenen aan je klanten en dus helemaal geen btw-aangifte hoeft te doen! Hierbij komt dat je geen of slechts beperkte administratie hoeft op te voeren. Door minder administratie hou je meer tijd over voor het runnen van je onderneming. Dat is een win-win.  

Wanneer kom ik in aanmerking voor de kleineondernemersregeling?

In 2021 kom je in aanmerking voor de kleineondernemersregeling als:

  • Je een btw-ondernemer bent
  • Je omzet niet hoger dan €20.000 per kalenderjaar is
  • Je onderneming in Nederland is gevestigd

Mocht je niet zeker zijn of je tot deze groep behoort, dan raden we je aan om de hulp van een professional in te schakelen. Zo weet je zeker dat je niet de fout in gaat en bespaar je jezelf veel tijd in de toekomst bij het doen van de btw-aangifte.

Btw aftrekken over uitgaven

Er zijn bepaalde uitgaven waarbij je de btw niet mag aftrekken. Welke uitgaven dat zijn hebben we hieronder overzichtelijk gemaakt. Deze uitgaven zijn vaak wel aftrekbaar als zakelijke kosten voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting. 

Btw aftrekken over privé aankopen

Mocht het zo zijn dat jij of je personeel  goederen en/of diensten van je eigen onderneming ook privé gebruikt, dan mag je in enkele gevallen geen btw aftrekken. 

Eigen gebruik

Bij eigen gebruik gaat het om goederen en diensten die je zowel zakelijk als privé gebruikt. Ook goederen voor privégebruik die je aan je onderneming onttrekt vallen hieronder. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een nieuwe laptop koopt voor je onderneming en de oude laptop daarna enkel nog privé gebruikt.

Gebruik door personeel

Bij gebruik door personeel gaat het om goederen en diensten die je als ondernemer met btw hebt gekocht. De btw van deze aankopen mag je vaak niet aftrekken. In enkele gevallen kan je de btw gedeeltelijk aftrekken. Deze uitzonderingen kan je vinden bij de Belastingdienst, of je kan de hulp van een professional inschakelen. 

Btw aftrekken over uitgaven gemaakt voor vrijgestelde omzet

Over uitgaven die je maakt voor vrijgestelde omzet is het ook niet mogelijk om btw af te trekken. Over vrijgestelde goederen en diensten breng je geen btw in rekening, de btw die je hebt betaald over de kosten en inkoop mag je dus niet aftrekken in je btw-aangifte. 

Vrijgestelde en belaste omzet

Heb je naast vrijgestelde omzet ook belaste omzet? Dan mag je de btw wel deels aftrekken. Dit geldt alleen voor de kosten die je hebt gemaakt voor de belaste omzet. 

Btw aftrekken over lunch, borrels en diners in horecagelegenheden

Doordat veel horecagelegenheden bonnetjes afgeven waarbij de btw is gesplitst, kan het zo zijn dat je er vanuit gaat dat je de btw op de bonnetjes terug kan vragen. Dit is helaas niet het geval. 

Over het algemeen is het zo dat als je kosten maakt voor eten en drinken voor jezelf of een zakenrelatie, je de btw hierover niet kan aftrekken in de volgende gevallen: 

  • Als het eten en drinken wordt genuttigd in een horecagelegenheid
  • Als een cateraar het eten en drinken verzorgt in een daar speciaal voor ingerichte ruimte, zoals een afgehuurde ruimte

Mocht er geen sprake zijn van de bovengenoemde gevallen, dan gelden er andere regels. Hierover kan je meer lezen op de website van de Belastingdienst, of je kan je specifieke situatie neerleggen bij een professional. Zo weet je zeker dat je de juiste btw aftrekt bij je volgende btw-aangifte.

Betaaldatum in plaats van factuurdatum aanhouden bij de btw-aangifte

Bij het doen van je btw-aangifte is het goed om rekening te houden met de datum van je factuur (factuurstelsel) en niet met de datum van de betaling (kasstelsel). Alle facturen binnen een bepaald termijn – of dit nu om maand, kwartaal of jaar gaat – moeten worden meegenomen in je btw-aangifte. Belangrijk is dus dat de datum op het factuur en niet de datum van de betaling als uitgangspunt wordt genomen. Er bestaan echter uitzonderingen, waarbij je in bepaalde gevallen wél de betaaldatum aan mag houden. Om erachter te komen welke uitzonderingen dit precies zijn en of je hiervoor in aanmerking komt, kan je contact opnemen met de Belastingdienst of een professional. 

Tot slot

Ben je erachter gekomen dat je in je aangifte over het vorige kwartaal toch een van deze veelvoorkomende fouten hebt gemaakt? Geen zorgen! Je mag het dit kwartaal gewoon nog corrigeren, mits het bedrag niet hoger is dan €1.000. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *