Zzp’er in het personenvervoer

zzp worden in personenvervoer

Ben je van plan om zelfstandig ondernemer in de taxibranche te worden? Dan heb je meerdere opties. De taxibranche wordt steeds populairder onder zzp’ers! Je hebt de keus om jezelf te verhuren aan andere bedrijven of om een eigen taxibedrijf te starten. Welke optie je ook kiest, er zitten regels verbonden aan het aan de slag gaan als taxichauffeur. Om je een goed overzicht te geven, hebben we de nodige vakbekwaamheidseisen, vergunningen en andere regels voor je op een rij gezet. 

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Als taxichauffeur heb je allereerst een Verklaring Omtrent Gedrag nodig. Dit kan je aanvragen door een aanvraagformulier in te leveren bij de afdeling burgerzaken van je eigen gemeente. Hierbij wordt er gecheckt of je eventuele verkeersovertredingen hebt gehad en of je ooit veroordeeld bent voor rijden onder invloed. Als dit het geval is, dan is het mogelijk dat je wordt gezien als een risico voor de verkeersveiligheid, waardoor je VOG geweigerd kan worden. 

Geneeskundige verklaring

Naast een VOG, moet je ook in het bezit zijn van een geneeskundige verklaring. Dit betekent dat je je medisch moet laten keuren door een gecertificeerde arbo-arts of een BIG geregistreerde bedrijfsarts die gespecialiseerd is in bedrijfsgeneeskunde. Na de keuring wordt een geneeskundige verklaring opgesteld, waarin staat aangegeven dat je geen lichamelijke of geestelijke afwijkingen hebt die in de weg kunnen staan van je baan als taxichauffeur. Daarnaast staat er in de verklaring dat je over voldoende zicht en gehoor beschikt om je werkzaamheden adequaat uit te voeren. Over het algemeen moet deze keuring elke 5 jaar herhaald worden, maar in sommige gevallen kan dit 2 jaar zijn – zoals bij een afwijking. 

Geneeskundige verklaring zzper

Chauffeursdiploma

Daarnaast moet je als taxichauffeur uiteraard in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Om passagiers te vervoeren heb je een rijbewijs B nodig. Ook is het nodig om een chauffeursdiploma te behalen. Dit kan bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Taxigoedkeuring

Niet elke auto is geschikt om als taxi te gebruiken. Een taxi moet namelijk aan bepaalde eisen voldoen. Allereerst moet de auto een boordcomputer aan boord hebben waarop ritten kunnen worden geregistreerd. Daarnaast heb je een taxameter nodig die jaarlijks gekeurd moet worden door het Nederlands Meetinstituut. Ook heb je een speciaal blauw kenteken nodig van de RDW. Deze moet je zelf laten maken bij een erkend bedrijf. Als je al deze punten hebt geregeld, dan is alleen nog een typegoedkeuring nodig. Een typegoedkeuring betekent dat je auto en delen van de auto door de Europese Goedkeuring zijn gekomen. 

Chauffeurskaart

Als taxichauffeur moet je ook in het bezit zijn van een chauffeurskaart die aangevraagd kan worden bij het Kiwa Register. Deze kaart is in totaal 5 jaar geldig en kan daarna met 5 jaar worden verlengd. Een chauffeurskaart heeft vier functies:

  • Het dient als een identificatiemiddel;
  • Het geeft toegang tot de registratie van ritten op de boordcomputer;
  • Het plaatst een digitale handtekening bij het inloggen met een pincode;
  • Het registreert de rij- en rusttijden.

Er zijn twee soorten chauffeurskaarten, namelijk een beperkte en een volledige kaart. Een beperkte kaart kan aangevraagd worden bij het rijden van vaste trajecten, waarbij geen financiële handelingen worde uitgevoerd in de auto. Bij een volledige chauffeurskaart mag een taxichauffeur alle soorten taxivervoer verrichten.

Chauffeurskaart zzper

Voorwaarden chauffeurskaart

Om een chauffeurskaart te bemachtigen moet je aan alle eerder genoemde eisen voldoen. Voor de volledigheid hebben we de belangrijkste eisen nog even samengevat:

  • Je moet in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) die niet ouder is dan vier maanden;
  • Daarnaast moet je in het bezit zijn van een originele geneeskundige verklaring, afgegeven door een bedrijfs- of arbo-arts;
  • Je hebt een geldig rijbewijs B;
  • Je bent in het bezit van een chauffeursdiploma;
  • Indien je de chauffeurskaart wilt verlengen, heb je ook een Eigen Verklaring nodig van de CBR die aangeeft dat je nog steeds in staat bent om taxi te rijden. 

Toegelaten Taxi Organisatie (TTO)

In veel grote steden kun je niet zomaar gebruik maken van alle standplaatsen als zelfstandig taxichauffeur. Je hebt voor sommige standplaatsen namelijk een TTO vergunning nodig. Om deze te krijgen moet je je aansluiten bij een Toegelaten Taxi Organisatie in de gemeente naar keuze, zoals Amsterdam of Den Haag. Vaak kan dat op de website van de gemeente zelf.

Toegelaten Taxi Organisatie (TTO)

Rij- en rusttijd

Als taxichauffeur moet je altijd rekening houden met de rij- en rusttijd. Hier bestaan regels voor. Een taxichauffeur moet normaliter minimaal 10 uur rust per dag hebben. Drie dagen in de week mag dit verminderd worden naar 8 uur per dag. Daarnaast moet je per veertien dagen totaal 72 uur vrij zijn, opgedeeld in periodes van minimaal 24 uur per keer. Op deze manier wordt de veiligheid van zowel jou, als je passagiers gewaarborgd.

Ondernemingsvergunning Taxivervoer

Ga jij met een eigen auto een taxibedrijf starten? Dan heb je een Ondernemersvergunning Taxivervoer nodig. Om deze te krijgen moet je in het bezit zijn van alle eerder genoemde vergunningen en diploma’s. 

Dit bericht is gepost in ZZP. Bookmark de link.