Zzp’er in de bouw

Je bent werkzaam als timmerman, stukadoor of je staat wellicht op het punt om de stap te nemen richting werkzaamheden als zzp’er in de bouwsector. Dat is geen slecht idee, aangezien zzp’ers in de bouw niet meer zijn weg te denken. Voor de één is de onafhankelijkheid als zzp’er de doorslag en voor de ander het inkomen. Welke reden je ook hebt, er liggen genoeg kansen. Maar waar moet je precies rekening mee houden als zzp’er in de bouw? Om je een goed overzicht te geven, hebben we de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.

Bedrijfsgroepen in de bouw

Er zijn veel bedrijven die onder de bouwsector vallen. Deze kunnen worden opgedeeld in diverse bedrijfsgroepen. Vier van de belangrijkste bedrijfsgroepen zijn:

  • Aannemersbedrijven Burgerlijke en Utiliteitsbouw: o.a metselaars, voegers, slopers, stratenmakers, dakdekkers, kabelleggers en hei- en funderingsbedrijven.
  • Aannemersbedrijven Grond-, Water-, en Wegenbouw: o.a metselaars, voegers, slopers, stratenmakers, dakdekkers, kabelleggers en hei- en funderingsbedrijven.
  • Installatiebedrijven: elektrotechnische en werktuigbouwkundige beroepen.
  • Afbouwbedrijven: o.a stukadoors, schilders en vloeren- en wandafwerking bedrijven.

Het is belangrijk om vooraf te controleren of er genoeg werk te vinden is in de bedrijfsgroep waarin jij als zzp’er aan de slag wil. Zo kun je inschatten of je in een bepaalde periode voldoende opdrachten binnen kunt halen en of het dus rendabel is om al zzp’er te werken.

Bedrijfsgroepen in de bouw

Hoe word je zzp’er in de bouw?

Het is zover: je hebt de keuze gemaakt om als zzp’er aan de slag te gaan in de bouw. Maar hoe zet je de eerste stap? Het is belangrijk om je onderneming allereerst in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. In principe kan je een week na de inschrijving bij de KVK al aan de slag. Je hebt echter wel de juiste tools nodig om opdrachten uit te kunnen voeren, zoals het juiste gereedschap of een werkbus of auto, bijvoorbeeld. Het is daarom goed om van tevoren een starterskapitaal op te bouwen. 

Werkbus of auto: kopen of leasen?

Als je ervoor kiest om een werkbus of auto te kopen, dan kan dat zowel privé als zakelijk. Kies je voor privé, dan is het mogelijk om zakelijke kilometers te declareren bij je bedrijf. Dit is een bedrag van €0,19 per kilometer. De kosten voor de wagen zijn voor eigen rekening en btw aftrekken is niet toegestaan. Mocht je ervoor kiezen om de wagen toch zakelijk te kopen, dan is het mogelijk om alle kosten zakelijk te betalen. Hierbij kan je bijvoorbeeld ook denken aan brandstof én onderhoud. Mocht je meer dan 500 kilometer privé rijden, dan moet er bijtelling betaald worden. 

Is het je (nog) niet gelukt om een starterskapitaal op te bouwen? Dan bestaat er ook de mogelijkheid om een werkbus of werkauto te leasen. Het voordeel is dat je het aanschafbedrag niet in een keer hoeft te betalen.  

Waar moet ik mij voor verzekeren?

Tijdens het klussen kunnen er ongelukken voorkomen. In de bouw zijn er namelijk altijd risico’s, zowel voor jezelf als voor de opdrachtgever. Wat moet je doen als je van de ladder valt, iets breekt en daardoor tijdelijk niet kunt werken? Of wat als er iets kostbaars stuk gaat? Het is goed om de risico’s in dit soort gevallen te beperken door je goed te verzekeren. Gezien er genoeg verzekeringen zijn, hebben we de 5 belangrijkste verzekeringen voor een zzp’er in de bouw voor je opgesomd. 

Waar moet ik mij voor verzekeren

  • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) ben je verzekerd voor de schade die je veroorzaakt, door bijvoorbeeld een ongeluk. Deze verzekering is niet wettelijk verplicht, maar het kan wel van je gevraagd worden door bijvoorbeeld een opdrachtgever of een onderaannemer.

  • Inventaris- en goederenverzekering

Met een inventaris- en goederenverzekering verzeker je, zoals de naam al zegt, de goederen in de werkplaats. Dit zijn bijvoorbeeld machines en gereedschappen, maar ook de voorraad is verzekerd tegen onder andere diefstal en brand. 

  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Mocht je ziek worden of arbeidsongeschikt raken, dan ben je met de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) verzekerd tegen inkomensverlies. Dit is geen verplichte verzekering, maar er kunnen opdrachtgevers zijn die dit wel verplicht stellen. 

  • Eigen vervoerverzekering

Heb je een eigen werkbus of -auto, dan ben je met de eigen vervoerverzekering verzekerd voor schade aan de wagen. Dit kan schade zijn door bijvoorbeeld een aanrijding. In sommige gevallen wordt ook diefstal van gereedschap uit de wagen verzekerd.

  • Montageverzekering

Met een montageverzekering ben je gedekt tegen schade aan alles wat je “onder handen” hebt, zoals de schade die je eventueel aanricht aan een woning waarin je werkzaamheden uitvoert. 

Omdat alle verzekeringen andere voorwaarden hebben, is het goed om hier van tevoren naar te informeren. Ook de dekking en de kosten kunnen verschillen. Doe daarom eerst onderzoek, voordat je een keus maakt. 

Welk uurtarief hanteren?

Het is aan jou welk uurtarief je hanteert als zzp’er in de bouw. Het is hierbij wel belangrijk dat je niet meteen te hoog inzet. Zo kun je potentiële opdrachtgevers wegjagen. Aan de andere kant kun je met een te laag uurtarief ook argwaan opwekken. Zorg ervoor dat je uurtarief overeenkomt met wat je te bieden hebt en houdt hierbij ook het tarief van je concurrenten in gedachten.

Welk uurtarief hanteren

Het VCA-certificaat

Het is verstandig om het Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers- certificaat aan te vragen. Hier zit een programma aan verbonden dat je zal helpen om een veilig, gezond en milieuvriendelijk bedrijf op te bouwen. Hoewel het momenteel nog niet verplicht is om een VCA-certificaat te hebben, wordt er wel veel naar gevraagd door verzekeringsmaatschappijen en opdrachtgevers.

Hoe leg ik mijn opdrachten vast?

Het kan geen kwaad om bij klussen vooraf de afspraken te vermelden en zwart op wit vast te leggen. Dit kan door algemene voorwaarden te gebruiken en door een overeenkomst op te stellen. Hierin is het handig om zaken zoals de betalingsvoorwaarden, aansprakelijkheid en meerwerk te vermelden. Zo zijn beide partijen op de hoogte van de afspraken en kunnen er geen misverstanden ontstaan. 

Promoot je bedrijf

Het is belangrijk om je bedrijf te promoten. Zo is de kans groot dat je steeds meer opdrachtgevers binnenhaalt. Je kunt dit op verschillende manieren doen, zowel online als offline. In dit tijdperk is het echter het verstandigst om je zoveel mogelijk op het internet te focussen. Niet iedereen zal meteen de mogelijkheid hebben om advertenties te plaatsen, maar je kunt wel je best doen om zoveel mogelijk zichtbaar te worden. Dit doe je ten eerste door een goede website te hebben. Daarnaast kun je je klanten vragen om online reviews achter te laten op google. Hoe beter je reviews zijn en hoe meer je er krijgt, des te sneller anderen jou zullen inhuren.

Houd je administratie bij

Als ondernemer is het belangrijk dat je je administratie goed bijhoudt. Het gaat hierbij om de financiële administratie en de werkadministratie. De financiële administratie bestaat uit alle bonnen en inkoop- en verkoopfacturen. De werkadministratie heeft betrekking tot het opstellen van offertes, het maken van calculaties, het registreren van werk, factureren en het maken van afspraken. Beide soorten administratie kun je zelf doen. Dit kan in Excel of met speciale online software systemen. Je kunt er tevens voor kiezen om de financiële administratie over te laten aan een boekhouder. De werkadministratie moet je echter wel echt zelf doen.

Houd je administratie bij

Hoe zit het met de belasting?

Zzp’ers moeten omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting betalen. De btw bereken je door in je uurtarief en sta je achteraf af aan de belastingdienst. Koop je iets voor je onderneming? Dan betaal je hier ook btw over. Dit kun je later echter aftrekken. Voor de inkomstenbelasting kun je bij je aangifte gebruik maken van regelingen en aftrekposten, waaronder de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Dit zijn bedragen die je mag aftrekken van je winst. Hierdoor betaal je dus minder belasting.

Regel je pensioen

Op een gegeven moment zal je natuurlijk stoppen met werken en met pensioen gaan. Als zzp’er bouw je niet automatisch een pensioen op. Je moet dit dus zelf regelen. Dit kun je doen door een oudedagsreserve op te bouwen. Dit houdt in dat je jaarlijks een deel van je winst opzij zet. Dit komt vervolgens vrij wanneer jij met pensioen gaat. Voor twee bedrijfstakken is het verplicht om de oudedagsreserve op te bouwen. Deze zijn:

  • Schilders en glaszet- en afwerkingsbedrijven.
  • Natuursteenbedrijven, terrazzo- en vloerenbedrijven en stukadoors- en afbouwbedrijven.
Dit bericht is gepost in ZZP. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *