Zzp’er in de zorg

Je bent werkzaam als verpleegkundige, verzorgende of je staat misschien op het punt om de stap te nemen richting werkzaamheden als zzp’er in de zorg. Werken in de zorg betekent werken met mensen. Kwaliteit staat hierbij hoog in het vaandel. Maar waar moet je rekening mee houden als zzp’er in de zorg? Om je een goed overzicht te geven hebben we alle aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.

Hoe word je zzp’er in de zorg?

Je hebt een doel: zzp’er worden in de zorg. Maar hoe bereik je dit? De eerste stap is de stap die elke ondernemer zet, namelijk het inschrijven van je bedrijf bij de Kamer van Koophandel. Dit wilt alleen nog niet zeggen dat je bevoegd bent om medische hulp aan te bieden. Naast de standaard zaken waar een zzp’er zich mee bezig moet houden, moet je je als zzp’er in de zorg nog aan een aantal andere regels houden. 

zzper worden zorg

Inschrijven in het BIG-register

Het is belangrijk om als zzp’er in de zorgverlening een aanvraag te doen om in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) opgenomen te worden. Het BIG-register is een wettelijk, digitaal en openbaar register dat duidelijk maakt wat je als zorgverlener wel en niet kan én mag. Bepaalde beroepen mag je niet uitoefenen als je niet BIG-geregistreerd bent. Dit geldt onder andere voor artsen, tandartsen, verloskundigen, verpleegkundigen en gezondheidspsychologen. Na goedkeuring van je aanvraag mag je behandelingen in de zorg zelfstandig uitvoeren. 

Tuchtrechtspraak

BIG-geregistreerde zzp’ers die in de individuele gezondheidszorg werken vallen sinds 1 april 2019 onder de tuchtrechtspraak. Dit houdt in dat cliënten klachten kunnen indienen. De tuchtrechter kijkt hier vervolgens naar en heeft de bevoegdheid om zzp’ers een (tijdelijk) beroepsverbod op te leggen, als de klachten gegrond zijn.

AGB-code

Naast registratie in het BIG-register, is het ook belangrijk dat je een AGB-code (Algemeen Gegevensbeheer-code) hebt. Dit is een landelijke code waaraan je als zorgaanbieder wordt herkend. De AGB-code heb je nodig om de geleverde zorg te declareren. Het is alleen mogelijk om de code aan te vragen als je al in het BIG-register staat, of als je een registratie bij een beroepsorganisatie of kwaliteitsregister hebt.

Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg

Vanuit de overheid is bepaald wat goede zorg precies inhoudt en wat er moet gebeuren als individuen klachten hebben over ontvangen zorg. Dit is opgenomen in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Deze wet geldt voor alle zorgaanbieders en dus ook voor zzp’ers. Er zijn twee categorieën waarin zzp’ers kunnen vallen om aan de Wkkgz te voldoen:

  1. Je handelt direct in opdracht van je eigen cliënten: Je moet er zelf voor zorgen dat je aan alle Wkkgz verplichten voldoet.
  2. Je werkt voor meerdere zorgaanbieders: Er is een contract opgesteld tussen jou en de zorgaanbieder, waarin staat dat jullie beide aan de Wkkgz verplichtingen voldoen.

Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg

Wet toetreding zorgaanbieder

Per 1 januari 2022 wordt er een nieuwe wet geïntroduceerd, namelijk de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). De Wtza is voor alle nieuwe zorgaanbieders die onder de Wkkgz vallen. Nieuwe zorgaanbieders worden verplicht om zich te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg voordat ze kunnen beginnen met werken in de zorg.  

Verklaring Omtrent het Gedrag

Op het moment dat je werkt met kwetsbare mensen, zoals vaak het geval is in de zorg, is het verplicht om een VOG te bezitten. Dit is een bewijs van goed gedrag en is één van de verplichtingen van het Wkkgz. Hiermee kun je aantonen dat je (justitiële) verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van je functie. Het is goed om te weten dat een VOG niet onbeperkt geldig is, omdat het om een momentopname gaat. Een geldige VOG is niet ouder dan 6 maanden. 

Medisch dossier

Ook als je zelfstandig zorgverlener bent is het vereist om van elke patiënt een medisch dossier bij te houden. Hierin staan onder andere de gezondheidsgegevens van de patiënt en de specificaties van de behandeling. Sinds 1 juli 2020 is het eveneens verplicht om je patiënten de mogelijkheid te geven hun medisch dossier digitaal in te laten zien en te laten beheren. Je leest hier alles over het bijhouden én delen van een medisch dossier. Uiteraard is het de bedoeling dat je zorgvuldig omgaat met de privacygevoelige informatie van je cliënten. Hiervoor moet je je houden aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Risico’s dekken

Werken als zzp’er brengt natuurlijk vele voordelen met zich mee. Maar het is ook goed om je te realiseren dat de aansprakelijkheid voor je handelen als zelfstandige bij jezelf ligt. Dit vergt actie op elk gebied: de financiën, belastingen en de zorg dragen voor klanten. Daarom wordt er aangeraden om ook te denken aan het afdekken van je aansprakelijkheid met een aansprakelijkheidsverzekering. Dit is geen grote uitgave, maar heeft wel een groot effect. Je behoedt je bedrijf namelijk voor grote financiële risico’s, mocht er ooit schade ontstaan. Dit kan schade zijn aan (juridische) zaken of mensen.

Risico's dekken zzper
                                            

Zorgverzekeringswet en de Wet langdurige zorg

Er zijn zzp’ers die de voorkeur geven aan het verlenen van verzekerde zorg. Dit houdt in dat de zorg die cliënten van jou krijgen verzekerd is vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Het voordeel hiervan is dat je vrijwel zeker weet dat je cliënt je betaalt voor je werk, omdat deze de zorg (gedeeltelijk) vergoed krijgt. Ga voor jezelf na of jouw voorkeur hiernaar uitgaat.

Optionele keurmerken

Zzp’ers in de zorg kunnen optioneel een kwaliteitskeurmerk aanvragen. Dit keurmerk laat zien dat je een professionele ondernemer bent, die volgens alle regels werkt. Het is echter niet verplicht en je kunt dus zelf bepalen of je hier de meerwaarde van inziet. Er zijn drie soorten keurmerken waaruit je kunt kiezen:

Algemene voorwaarden voor je cliënten

Het is handig om algemene voorwaarden op te stellen en deze aan je cliënten te geven. Hierin kun je onder andere opnemen wat de betalingsvoorwaarden zijn en hoe het zit met de bedrijfsaansprakelijkheid, geheimhouding en klachtenafhandeling. Het opstellen van algemene voorwaarden is niet verplicht, maar zorgt wel voor duidelijkheid tussen jou en je cliënten. Je kunt er altijd voor kiezen om dit document samen met een jurist op te stellen. Zo ben je er zeker van dat je geen belangrijke voorwaarden vergeet.

Wat wordt je uurtarief?

Voor bepaalde vrije beroepen in de zorg heeft de Nederlandse Zorgautoriteit een maximaal uurtarief vastgesteld. Dit is onder andere het geval voor kaakchirurgen, psychiaters, orthodontisten en logopedisten. Echter zijn er ook genoeg beroepen waarvoor geen maximum geldt. Val jij in deze laatste groep? Denk dan goed na over welk uurtarief je hanteert.

Uurtarief bepalen zzper

Zorg en BTW

Als je als zzp’er in de zorg werkt en rechtstreeks factureert aan cliënten, zorginstellingen, zorgkantoren of ziekenhuizen, dan ben je vrijgesteld van btw. Dit geldt wel alleen voor de persoonlijke gezondheidskundige verzorging van de mens. Dit is het geval als de behandelingen zijn bedoeld om de gezondheid van de patiënt in stand te houden, te beschermen of te herstellen. Als je aan deze criteria voldoet, dan hoef je geen btw in rekening te brengen. Dit betekent dus ook dat je geen btw terug kunt vragen. 

Hoe vind je klanten in de zorg?

Er zijn veel verschillende manieren om opdrachtgevers te vinden. Je zou zelf op zoek kunnen gaan naar particulieren of zorginstellingen via je eigen netwerk of platforms zoals LinkedIn. Het is echter ook mogelijk om gebruik te maken van bemiddelingsbureaus. Het voordeel aan een tussenpersoon is dat het je minder tijd en moeite kost. Heb je een eigen website en wil je ervoor zorgen dat opdrachtgevers jou beter vinden? Dan is het wellicht goed om een marketingbureau in te schakelen, of zelf aan de slag te gaan met online marketing. Zo ben je online een stuk makkelijker te vinden, wat goed is voor je zichtbaarheid én groei. 

Dit bericht is gepost in ZZP. Bookmark de link.