6 signalen die erop wijzen dat je misschien beter kunt overstappen van boekhouder

Ben jij op dit moment tevreden met je huidige boekhouder of accountant? Dit schijnt voor veel ondernemers een lastige vraag te zijn. Hoe vaak heb je zelf nagedacht over overstappen? Het antwoord is waarschijnlijk niet.

Het overstappen van een boekhouder gebeurt niet snel en is anno 2018 nog steeds ongebruikelijk. Gewoonweg om het feit dat er in de jaren dat je met jouw boekhouder werkt er ondertussen een (vertrouwens)band is ontstaan waardoor je niet snel de stap zult maken. Het grote hekelpunt is hierbij dat het lijkt alsof het veel tijd en daarmee geld gaat kosten om daadwerkelijk over te stappen. In de werkelijkheid is dat niet zo en kan het juist een hoop tijd en geld besparen om over te stappen van boekhouder.

Bekijk hieronder de 6 signalen die erop wijzen dat je misschien beter kunt overstappen naar een andere boekhouder of accountant.

1. Cloud boekhouding
Er is in de afgelopen 10 jaar veel verandert in de mooie wereld van finance. Cloud boekhouden is niet meer weg te denken en ondertussen is een groot deel van de finance professionals overgestapt op de cloud. Wanneer je boekhouder vasthoudt aan de manier waarop er een jaar of 10 geleden werd gewerkt kun je je beter afvragen of je hier nog goed zit. Automatisering en inzicht besparen een hoop tijd en dus geld. De belangrijkste voordelen van e boekhouder zijn als volgt:
✓ Je kunt veel efficiënter werken en hebt altijd inzicht in jouw administratie
✓ Je kunt online samenwerken met jouw boekhouder of accountant
Geen papieren en stapels mappen meer, alles is namelijk online benaderbaar

2. Toegang tot jouw boekhouding
Wanneer je nog steeds geen toegang hebt tot je boekhouding en jouw boekhouding ergens op een kantoor ligt. Je wilt als ondernemer 100% inzicht hebben in jouw administratie en hier 24/7 bij kunnen om de volgende stap te kunnen zitten. Inzicht is kennis, met deze waardevolle kennis kun jij de toekomst van jouw bedrijf bepalen.

3. Pro-actief advies en coaching
Wanneer jouw boekhouder of accountant alleen zorg draagt voor jouw administratie en zich nooit bemoeit met de bedrijfsvoering terwijl diegene juist inzicht heeft in jouw cijfers is dat een doodzonde. Wanneer je pas advies krijgt aan het eind van het jaar is dit vaak te laat en wordt aansturen moeilijker. Een boekhouder of accountant moet jouw sparrings partner zijn en jouw voorzien van bruikbaar advies en informatie.

4. Te druk of te laat
Wanneer jouw boekhouder altijd te druk is of veel te laat is met het indienen van aangiftesHet is natuurlijk logisch dat het vanaf januari tot en met april druk is maar dit hoeft niet te betekenen dat jouw onderneming niet de aandacht krijgt waar je wel voor betaalt.

5. Boekhouder die fouten maakt
Wanneer jouw boekhouder eenmalig een fout maakt is dit natuurlijk niet erg maar wanneer je merkt dat het wel vaker voorkomt dat er fouten gemaakt worden is het belangrijk om snel stappen te zetten. Fouten in jouw boekhouding betekenen namelijk dat je ofwel geld misloopt of juist een naheffing kunt verwachten omdat jouw administratie niet correct wordt uitgevoerd.

6. Boekhouder groeit niet mee
Het is logisch dat wanneer je begint met een onderneming een zo goedkoop mogelijke boekhouder of accountant neemt omdat het geld er gewoonweg nog niet is. Maar wanneer je als onderneming (snel) groeit is het belangrijk dat jouw boekhouder meegroeit. Dit houdt in dat jouw boekhouder jouw op tijd voorziet van gepast advies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het moment dat je als ondernemer voor het eerst personeel gaat aannemen. Na verloop van tijd ga je als ondernemer andere dingen verwachten van je boekhouder of accountant, hij of zij moet dit wel waar kunnen maken. Dit is belangrijk omslagpunt om te evalueren of die nog wel voldoet aan jouw eisen en daarnaast wel past bij jouw onderneming.

Wanneer je merkt dat jouw boekhouder of accountant niet goed scoort op één of meerdere punten in dit lijstje is het misschien tijd om te kijken of je ergens anders beter ondersteunt kunt worden. Als ondernemer wil je je tenslotte volledig kunnen richten op jouw onderneming en daar hoort een goede administratie bij waar je geen omkijken meer naar hebt. Daarnaast wil je op het juiste moment inzicht en advies zodat je op het juiste moment de juiste stappen kunt zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *