Je bedrijfspand duurzamer maken

Je hoort het steeds vaker: duurzaam ondernemen. Als ondernemer is een van de stappen richting een duurzame onderneming het verduurzamen van je bedrijfspand. Vanaf 1 januari 2023 moet ieder kantoor minimaal energielabel C of hoger hebben. Voldoet je bedrijfspand niet aan deze eis? Dan mag het niet meer als kantoor worden gebruikt. Een goede reden dus om de verduurzaming in gang te zetten. Daarnaast kun je voor veel groene veranderingen subsidie krijgen. Klaar om je bedrijfspand om te toveren tot een groene oase? Om je op weg te helpen, hebben we enkele ideeën voor je op een rij gezet.

Maak gebruik van zonnepanelen

Een van de manieren om je bedrijfspand duurzamer te maken is door te investeren in zonnepanelen. Dit zijn panelen die op het dak worden geplaatst en dienen als een onuitputtelijke, schone en duurzame bron van energie. Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je bent in principe je eigen energieleverancier, waardoor je flink op de energiekosten bespaart. De investering in de aanschaf van zonnepanelen heb je dan ook vaak binnen vijf tot tien jaar terugverdiend. Win-win, dus!

Zorg voor goede isolatie van het pand

Een andere manier om je bedrijfspand duurzamer te maken is door het pand goed te isoleren. Hierdoor gaat er namelijk minder warmte verloren, waardoor je ook minder hoeft te stoken. Dit is beter voor het milieu en wederom beter voor je kosten. Je kunt het pand beter isoleren door alle gaten en kieren zo goed mogelijk te dichten en door te zorgen voor goede beglazing, zoals isolatieglas. Hierdoor blijft de warmte binnen het pand.

Leg een daktuin aan

Je bedrijfspand verduurzamen én je dak voorzien van een gezellige uitstraling? Leg dan een daktuin aan! Een daktuin wordt ook wel een groen- of sedumdak genoemd. Dit soort daken vangen water op en verzorgen voedsel voor insecten, wat goed is voor de biodiversiteit. Daarnaast kan het verkoelend werken tijdens de warme zomermaanden. Om ervoor te zorgen dat je daktuin een lange periode meegaat, is het goed om een hovenier in te schakelen. Zo weet je zeker dat er niets mis kan gaan en je er het maximale uit haalt.

Leg een daktuin aan

Maak je bedrijfspand volledig klimaatneutraal

Wil je het echt goed doen? Dan kan je je bedrijfspand volledig klimaatneutraal maken. Bij een klimaatneutraal pand wek je zelf de energie op die nodig is voor de verwarming, ventilatie, warm water en apparaten. Dit kan je doen door bovenstaande tips toe te passen. Naast het opwekken van energie, probeer je bij een klimaatneutraal pand het energiegebruik binnen het pand zo laag mogelijk te houden. Een klimaatneutraal bedrijfspand past bijna alle onderstaande onderdelen toe:

  • Het zelf opwekken van stroom door bijvoorbeeld het gebruik van zonnepanelen;
  • Goede isolatie van het pand;
  • Goede beglazing door bijvoorbeeld het gebruik van isolatieglas;
  • Een goed ventilatiesysteem, het liefst met warmteterugwinning;
  • Meetapparatuur om je energieverbruik bij te houden.

Overige tips

Er zijn ook nog een aantal andere tips die je kunt toepassen om de werkvloer duurzamer te maken. deze tips hebben niet zozeer een invloed op het energielabel, maar zorgen er wel voor dat je jouw negatieve impact op het milieu verkleint. Uiteraard kun je met een aantal van deze tips ook besparen op de energierekening.

  • Ga voor een interieur dat gemaakt is van duurzame materialen
  • Kies voor duurzame kantoorartikelen
  • Ga slim om met energie, bijvoorbeeld door zuinige apparaten en verlichting te gebruiken
  • Wek je niet je eigen stroom op? Kies dan voor een duurzame energiemaatschappij
  • Plaats energieverbruiksmeters om precies te weten hoeveel je verbruikt. Zo wordt het ook makkelijker om te besparen

Overige tips

Financiële tegemoetkomingen

Het verduurzamen van je bedrijfspand kan vooraf best een grote investering zijn, helemaal als je pas net bent begonnen als ondernemer. Daarom is het slim om op papier te zetten welke duurzaamheidsmaatregelen je zou willen toepassen en hoeveel deze kosten. Je kunt hierbij ook kijken of een maatregel zichzelf terugverdient en binnen welke periode. Op deze manier kun je voor jezelf bepalen welke maatregelen financieel haalbaar zijn om mee te beginnen. Tevens is het goed om te weten dat verduurzaming vanuit de overheid sterk wordt aangespoord. Dit is de reden dat zij een aantal financiële regelingen beschikbaar hebben gesteld.

Energie-investeringsaftrek

Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) kun je een deel van de kosten van de maatregelen aftrekken van je fiscale winst. Daarnaast kun je hiermee ook een gedeelte van de kosten van een energieprestatieadvies dekken. Dit moet dan wel van een gecertificeerde adviseur zijn uit het Centraal Register Techniek.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) zorgt ervoor dat je een gedeelte van de kosten van duurzame maatregelen vergoed krijgt. Denk hierbij aan zonneboilers en warmtepompen.

Subsidieregeling verduurzaming mkb

Met de subsidieregeling verduurzaming mkb kun je een energieadviseur inhuren. Deze zal je tevens helpen om de adviezen in de praktijk uit te voeren.

Subsidie van de gemeente

Veel gemeenten geven lokale subsidies vrij voor ondernemers die hun bedrijfspand willen verduurzamen. Deze subsidies verschillen wel per gemeente, dus het is goed om dit vooraf na te gaan.

Leningen

Kom je alsnog niet uit met de financiële regelingen? Dan kun je er altijd voor kiezen om een bedrag bij te lenen. Hier bestaan speciale groene of duurzame leningen voor, waarvan de voorwaarden en rentes relatief een stuk lager liggen.

Leningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *