Startersregelingen

Als startende ondernemer wil je het beschikbare eigen vermogen zoveel mogelijk gebruiken voor de groei van jouw organisatie. Om je hierin te ondersteunen biedt de Nederlandse overheid verschillende startersregelingen voor ondernemers aan, die ervoor zorgen dat je jaarlijks minder belasting af hoeft te dragen.

Op het moment dat jouw omzet groeit, zullen deze startersregelingen niet langer voor je van toepassing zijn. Tot die tijd profiteer je jaarlijks al snel van enkele honderden euro’s aan belastingvoordeel. In dit artikel zetten we de huidige startersregelingen voor jou op een rijtje, zodat je precies weet voor welke regelingen je mogelijk in aanmerking komt als startende ondernemer.

Verschillende startersregelingen voor ondernemers

Wanneer je op internet zoekt naar startersregelingen voor ondernemers zal je versteld staan van het aantal regelingen die momenteel bestaan. Om dit overzichtelijker te maken hebben we de verschillende startersregelingen voor ondernemers hieronder in een overzichtelijk rijtje gezet.

  • Zelfstandigenaftrek;
  • Startersaftrek;
  • MKB Winstvrijstelling;
  • Kleineondernemersregeling (KIA);
  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek;
  • Verliesverrekeningen.

Houd er rekening mee dat er onderscheid gemaakt wordt tussen startersregelingen die van toepassing zijn op de BTW-aangifte van jouw organisatie en jouw persoonlijke inkomstenbelastingaangifte. De zelfstandigenaftrek, de MBK winstvrijstelling, de startersaftrek en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek zijn van toepassing op je inkomstenbelasting. De overige regelingen gelden voor de BTW-aangifte van jouw onderneming.

Startersregelingen die van toepassing zijn op de BTW-aangifte

Om de werking van de verschillende startersregelingen voor ondernemers inzichtelijk te krijgen, maken we onderscheid tussen de regelingen die van toepassing zijn op je aangifte inkomstenbelasting en de BTW-aangifte van jouw onderneming. Op de BTW-aangifte zijn de kleineondernemingsregeling (KIA) en de verliesverrekeningen van toepassing.

Werking van de kleineondernemingsregeling (KIA)

Vanaf 2022 kun je aanspraak maken op de kleineondernemingsregeling als jouw organisatie jaarlijks minder dan €20.000 omzet maakt. Op jaarbasis hoef je dan helemaal geen BTW te betalen. In voorgaande jaren zag deze regeling er anders uit.

Startersregelingen om rekening mee te houden bij de IB-aangifte

Aan het begin van ieder nieuw jaar dien je als ondernemer de aangifte inkomstenbelasting in te vullen. Ook bij deze belastingaangifte kom je mogelijk in aanmerking voor startersregelingen voor ondernemers.

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek voor ondernemers

De zelfstandigenaftrek is bedoeld voor ondernemers die jaarlijks minimaal 1.225 uren in hun onderneming stoppen. Dit wordt het urencriterium genoemd. Wanneer je aan deze voorwaarde voldoet kun je een zelfstandigenaftrek van €6.310 van jouw inkomstenbelasting aftrekken. Dit geldt alleen voor ondernemers die aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt.

Als aanvulling op de zelfstandigenaftrek kun je gebruik maken van de startersaftrek. Dit is een bedrag van €2.123 waarvoor je in aanmerking komt als je een nieuwe ondernemer bent (minimaal 1 jaar geen inkomstenbelasting betaald als ondernemer) en als je in de afgelopen 5 jaar niet vaker dan twee keer gebruikgemaakt hebt van de zelfstandigenaftrek.

Overige regelingen om rekening mee te houden bij de IB-aangifte

Werking van de MKB winstvrijstelling

Met de MKB winstvrijstelling kun je 14% van de fiscale winst van de te betalen belasting aftrekken. Houd er rekening mee dat je voor het gebruik van de MKB winstvrijstelling eerst de zelfstandigenaftrek, ook wel ondernemersaftrek genoemd, van je winst af dient te halen. Om van deze startersregeling voor ondernemers gebruik te mogen maken hoef je niet te voldoen aan het urencriterium.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) bij investeringen

Wanneer je als ondernemer investeert in bedrijfsmiddelen, dan kom je mogelijk in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Op de website van de Belastingdienst vindt je precies welke bedrijfsmiddelen in aanmerking komen voor de KIA. Als bedrijfsmiddelen hier niet voor in aanmerking komen, mag je de kosten voor de bedrijfsmiddelen vaak niet aftrekken.

Verliesverrekeningen: hoe werkt het?

Ook verliesverrekeningen zijn van toepassing op jouw IB-aangifte. Deze regeling komt erop neer dat het verlies wat gemaakt is, verrekend mag worden met winst of inkomsten uit de voorgaande jaren of de jaren die nog komen gaan. Zo krijg je geld terug uit eerdere jaren of hoef je op een later moment minder IB af te dragen.

Optimaal profiteren van startersregelingen voor ondernemers

Doordat er een groot aantal startersregelingen voor ondernemers bestaat kan het soms behoorlijk ingewikkeld zijn om te achterhalen voor welke regelingen je in aanmerking komt. Om optimaal te kunnen profiteren van de aangeboden startersregelingen voor ondernemers is het raadzaam om contact met ons op te nemen. Wij kunnen je precies vertellen voor welke startersregelingen je in aanmerking komt en welk voordeel je dit oplevert. Zo voorkom je dat je onnodig te veel belasting afdraagt!