Stoppen als zzp’er

stoppen als zzper

Werken als zzp’er is een enorme uitdaging die veel voordelen met zich meebrengt. Voor sommige ondernemers is het een lange termijn optie, maar voor anderen is het een avontuur voor een kortere periode. Sta je op het punt om je bedrijf te beëindigen als zzp’er? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Waar je precies op moet letten, lees je hier. 

Oorzaken van de beëindiging 

Er kunnen verschillende oorzaken aan je beëindiging als zzp’er ten grondslag liggen. Misschien heb je een baan in loondienst gevonden of wellicht heb je problemen ondervonden als zelfstandig ondernemer. Als de zaken minder goed lopen, dan is het goed om de problemen op tijd onder ogen te zien. Bij uitstel van actie loop je namelijk het risico om in de schulden te komen, wat vaak uitkomt op een faillissement.

Je bedrijf uitschrijven als onderneming 

De eerste stap in het beëindigen van je bedrijf als zzp’er is het afmelden bij verschillende instanties. Om je een goed overzicht te geven, hebben we de belangrijkste instanties op een rij gezet. 

Kamer van Koophandel

Het is belangrijk om je allereerst uit te schrijven uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Op de website van de KVK is het mogelijk om een formulier te downloaden, die je vervolgens online in kunt indienen om je als eenmanszaak uit te schrijven. Als zzp’er heb je formulier 14 nodig.  

Belastingdienst

Als je onderneming is uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel, dan geeft de KVK dit door aan de Belastingdienst. Het kan soms even duren voordat de Belastingdienst je heeft uitgeschreven als ondernemer. Als het zover is, dan ontvang je een brief over de gevolgen voor de BTW. Als je bericht krijgt dat je onderneming nog aangifte moet doen, dan moet je deze aangifte wel nog indienen. Dit is ook het geval als je bedrijf op dat moment niet per sé actief was. Op deze manier kun je succesvol de administratie van je onderneming afsluiten. Wat goed is om te weten is dat je in de meeste gevallen minder belasting hoeft te betalen door de stakingsaftrek. Deze aftrek is maximaal €3.630,- op de stakingswinst. Heb je gebruikgemaakt van de oudedagsvoorziening? Vergeet dan niet dat je hier nog belasting over moet betalen.

Beroepsorganisaties

Als je je gedurende je periode als zzp’er hebt aangesloten bij beroepsorganisaties, dan is het goed om dit voor de vervaldatum van de contributies op te zeggen. Daarnaast is het ook belangrijk om na te gaan of je nog bij andere instanties lid bent, zoals bij bedrijf- of productschappen. Als dat het geval is, dan kan je per brief kenbaar maken dat je je bedrijf hebt beëindigd. 

Overige uitschrijvingen

Als je stopt als zzp’er heb je veel diensten niet meer nodig. Denk hierbij aan bepaalde verzekeringen, abonnementen op specifieke vakbladen én vergunningen. Omdat er op deze diensten vaak een opzegtermijn zit, is het handig om na te gaan bij welke diensten je je onderneming uit wilt schrijven en dit tijdig uit te voeren. 

Eindafrekeningen 

Als je stopt met je onderneming is het belangrijk om eindafrekeningen in te calculeren. Wellicht heb je contractuele verplichtingen met leveranciers die nog betaald moeten worden. Daarnaast lopen er na de beëindiging van je bedrijf ook nog verplichtingen bij de Belastingdienst. 

Leveranciers

Als je stopt als zzp’er en gebruik hebt gemaakt van leveranciers, dan is het goed om ze op tijd te laten weten dat je onderneming is beëindigd, om zo voor een definitieve afrekening te zorgen. Ga van tevoren je administratie na om te kijken voor hoelang je aan bepaalde verplichtingen vast zit. Het kan namelijk zo zijn dat je voor een langere tijd aan een contract verbonden zit, of dat je een zakelijke lening hebt lopen voor een langere periode. Lukt het je om bepaalde redenen niet om alles in één keer af te lossen? Wees dan altijd eerlijk en probeer een regeling te treffen. Zo voorkom je verhogingen en langdurige schulden. 

Belastingdienst

Naast je leveranciers, is het ook nodig om een eindafrekening te maken voor de belasting, door middel van een aangifte inkomstenbelasting over het laatste jaar dat je bedrijf nog actief was. Daarnaast moet er na de eindafrekening nog een slotaangifte BTW gedaan worden. Zelfs als je bedrijf beëindigd is, ben je verplicht om je administratie nog 7 jaar te bewaren. Zorg dus dat je administratie van je onderneming is afgesloten en online of offline wordt bewaard.

Het ontslaan van personeel

Personeel dat je in dienst hebt genomen zal je moeten laten gaan, wanneer je stopt. Aan ontslag zitten echter wel regels verbonden. Zo hoor je een ontslagvergunning aan te vragen. Daarnaast kun je afspraken met het personeel vastleggen in een sociaal plan. Denk hierbij aan het vastleggen van een transitievergoeding. Het ontslag van je personeel moet je doorgeven aan de Belastingdienst.

Uitkering aanvragen

Beëindig je je bedrijf in slechte omstandigheden en ben je niet in staat om direct met een nieuwe baan te starten? Dan bestaan er een aantal regelingen waarin je voorzien kan worden van een uitkering. Deze regelingen zijn echter wel sterk afhankelijk van je situatie. 

Uitkering aanvragen

Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (BBZ)

Als je je onderneming stopt omdat het niet meer levensvatbaar is en je daarom je bedrijf moet beëindigen, kom je wellicht in aanmerking voor een aanvullende periodieke uitkering: het Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (BBZ). Deze uitkering vult het inkomen aan tot bijstandsniveau. Hier zitten wel enkele regels aan vast:

  • Je bent zelfstandig ondernemer;
  • Je hebt minimaal 1225 uur per jaar aan je onderneming gewerkt;
  • Je stopt met je onderneming omdat het niet levensvatbaar is.

De uitkering is geldig voor 12 maanden – dan moet je bedrijf zijn beëindigd. In enkele gevallen kan de uitkering voor nog eens 12 maanden worden verlengd.

IOAZ regeling

Als je je onderneming moet stoppen omdat je langdurig arbeidsongeschikt bent geraakt of omdat je onvoldoende inkomen uit je bedrijf hebt, dan kan je in aanmerking komen voor een uitkering op basis van de Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ). Ook hier zitten een aantal voorwaarden aan vast:

  • Je onderneming brengt onvoldoende op om van te leven;
  • Je bent 55 jaar of ouder, maar hebt de AOW leeftijd nog niet bereikt;
  • Je hebt de afgelopen 10 jaar aan een stuk door gewerkt, waarvan 3 jaar als zelfstandige en de overige 7 jaar als zelfstandige of in loondienst;
  • Je hebt minimaal 1225 uur per jaar aan je onderneming gewerkt.

Verdere voorwaarden zijn te vinden bij de Rijksoverheid

Wet Werk en Bijstand (WWB)

Als je voor beide regelingen niet in aanmerking komt, dan is het mogelijk om voor de reguliere bijstand te kiezen. Hiervoor kan je terecht bij de sociale dienst in de woonplaats waar je op het moment staat ingeschreven. 

Pensioen en AOV

Iedereen heeft recht op een basispensioen (AOW), mits ze in de 50 jaar voor pensionering in Nederland hebben gewerkt of gewoond. Dit geldt ook voor zzp’ers. Je krijgt dus gewoon een AOW, ook al stop je met je onderneming. Heb je een lijfrentepolis? Dan moet je jezelf afvragen of je hier premie voor in wil blijven leggen. Als je geen zzp’er meer bent, dan vallen de belastingvoordelen weg die de lijfrentepolis in eerste instantie voordelig maakte. Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afgesloten? Dan kan het voordelig zijn om deze aan te houden, ook al ga je weer in loondienst werken. Dit is het geval wanneer je meer gaat verdienen dan de door de overheids gestelde loongrens voor WIA.

Dit bericht is gepost in ZZP. Bookmark de link.