Uurtarief bepalen als zzp’er

Uurtarief bepalen als zzp’er

Als je net als zelfstandig ondernemer bent begonnen heb je jezelf ongetwijfeld dé vraag gesteld: welk uurtarief kan ik vragen als zzp’er? En dat is niet gek. Het vaststellen van je uurtarief kan best lastig zijn. Je wilt niet te hoog inzetten, omdat je je klanten niet wilt afschrikken. Tegelijkertijd wil je ook niet een te laag uurtarief rekenen, omdat dit uiteraard effect heeft op je inkomen en het geen recht doet aan je kwaliteit als ondernemer. Dus hoe bepaal je je uurtarief als zzp’er? Gelukkig is het niet enkel een kwestie van gevoel. Je uurtarief hangt af van verschillende factoren. Om je te helpen bij het vaststellen van je uurtarief hebben we de verschillende factoren overzichtelijk voor je op een rijtje gezet. 

Specialisatie en vaardigheden als zzp’er

Wat voor uurtarief je rekent is allereerst afhankelijk van het vak dat je uitoefent. In welke niche bevind je je op dit moment? Als je hetzelfde vak uitoefent als velen, dan ligt je uurtarief stukken lager dan wanneer je gespecialiseerd bent in een bepaalde dienst. Als de kennis waarover jij beschikt niet of nauwelijks aanwezig is bij anderen, dan ligt je vraagprijs logischerwijs ook hoger.

Is er sprake van concurrentie? 

Als je een opdracht in de wacht weet te slepen waar veel mensen voor in de rij staan, dan kan het zo zijn dat je bij gelegenheid je uurtarief moet aanpassen. Het is een geval van vraag en aanbod en opdrachtgevers zijn hier goed van op de hoogte.  Het is dus goed om ook concurrentie in overweging te nemen bij het vaststellen van je bedrag per uur.    

Duur en omvang van de opdracht

Naast je eigen specialisatie en vaardigheden, is het ook belangrijk om rekening te houden met de duur en omvang van de opdracht waarvoor je wordt ingehuurd. Bij een opdracht van een paar uur kan je uurtarief hoger liggen dan bij een opdracht die meerdere weken of maanden zal duren. Bij een opdracht uitgesmeerd over een langere periode ben je ook langer verzekerd van een inkomen. Het is wel goed om in je achterhoofd te houden dat je ook na een langere opdracht weer een volgende opdracht moet werven. Zo zorg je ervoor dat je inkomen niet stopt en je voor geen verrassingen komt te staan. 

Het verwachtingspatroon van de opdrachtgever

Ben je zelf toch niet helemaal zeker van je prijs? Ga het gesprek aan met je opdrachtgever. Zo kom je er al gauw achter hoe hard je specialisatie nodig is en wat de opdrachtgever bereid is te betalen. Vaak zijn ze op de hoogte van de gebruikelijke uurtarieven binnen jouw niche. Dit is goed om te weten, omdat het natuurlijk ook de bedoeling is dat je uurtarief marktconform is. Je hebt een veel grotere kans van slagen als je uurtarief niet stukken hoger ligt dan je collega’s met dezelfde specialisatie en vaardigheden. 

Onderhandelen over het uurtarief als zzp’er

Je uurtarief als zzp’er is afhankelijk van meerdere factoren en dus niet altijd hetzelfde bedrag. Daarom is het niet gek om te onderhandelen over je vraagprijs. Opdrachtgevers weten vaak dat een onderhandeling eraan zit te komen en proberen hier logischerwijs zo voordelig mogelijk uit te komen. Toch is er vaak een marge te winnen. Belangrijk is om een goede middenweg te vinden: zet niet te hoog in, maar wees ook niet bang. Op het moment dat er meerdere opdrachtnemers in de rij staan, zal een te hoog uurtarief je de opdracht kosten. Een te laag tarief kan echter argwaan wekken. De gulden middenweg is het veiligst. 

Inkomens- en bedrijfsrisico’s als zzp’er

Houdt naast bovenstaande factoren ook altijd rekening met je inkomens- en bedrijfsrisico’s. Er kan van alles gebeuren in de tussentijd. Naast bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid, is het ook goed om een spaarpot voor later op te bouwen en een buffer voor eventuele tegenvallers. Dit kost allemaal geld en moet dus ook meegerekend worden in je uurtarief.

Voorbeelden van uurtarieven als zzp’er 

Mocht je toch nog twijfelen wat voor uurtarief je kan rekenen binnen jouw vak, dan hebben we een aantal gemiddelde tarieven per uur voor je op een rij gezet. Dit zijn willekeurige voorbeelden. Wees op de hoogte dat er zowel uitschieters omhoog als omlaag zijn, afhankelijk van bovengenoemde factoren.

  • Vrachtwagenchauffeur: €28,-
  • Verpleegkundige: €29,- 
  • Tegelzetter: €37,50
  • Journalist: €65,-
  • ICT-consultant: €75,-
  • Interim-manager: €110,- 

Dit zijn tarieven exclusief btw. 

Samenvattend

De uurtarieven als zzp’er verschillen erg afhankelijk van verschillende factoren, zoals je specialisatie, vaardigheden, inkomens- en bedrijfsrisico’s. Ook de omvang van de opdracht, het verwachtingspatroon van de opdrachtgever en je onderhandelingsvaardigheden spelen een rol. Houdt je rekening met deze factoren, dan kan het berekenen van je uurtarief nauwelijks fout gaan. Mocht je toch nog twijfels hebben, dan kan je altijd contact opnemen met een professional.  

Dit bericht is gepost in ZZP. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *