Vakantiegeld als zzp’er

Werknemers in loondienst krijgen elk jaar in mei hun vakantiegeld uitbetaald. Dit betreft vaak minimaal 8% van hun brutoloon. Als zelfstandig ondernemer zit dit natuurlijk net iets anders in elkaar. Vraag je jezelf af hoe je als zzp’er jaarlijks voor je vakantiegeld kunt zorgen? Je leest het hier!

Een vakantie spaarpot 

De makkelijkste en meest voor de hand liggende manier om je vakantiegeld op te bouwen is door te sparen. Je kunt een vast percentage van je winst apart zetten op een zakelijke spaarrekening. Het gespaarde bedrag keer je dan aan jezelf uit op het moment dat je op vakantie gaat – welke maand dit ook is. Hoeveel geld je apart zet is natuurlijk afhankelijk van je inkomen én je vaste lasten. Over het algemeen zou je hetzelfde percentage aan kunnen houden als werknemers in loondienst: 8%. Mocht je niet op vakantie gaan, dan kan je spaarpot je alsnog veel problemen schelen in tijden van nood. Sparen kan dus nooit kwaad. 

Een vakantie spaarpot

Grote opdrachten

Het kan zo zijn dat het je financieel niet uitkomt om consistent een percentage van je winst opzij te zetten. In dat geval is het ook mogelijk om alleen bij grote opdrachten een deel naar je zakelijke spaarrekening over te maken. Op deze manier merk je nauwelijks dat er minder geld binnenkomt, maar spaar je wel een bedrag voor je vakantie. 

Uurtarief aanpassen

Heb je je uurtarief vaststaan als zzp’er? Het is geen gek idee om deze eens in de zoveel tijd aan te passen. De kosten voor wonen en werken worden elk jaar hoger en ook op vakantie gaan wordt steeds duurder. Daarom kan het een logische stap zijn om je uurtarief eveneens te verhogen. Dit extra geld kun je opzij zetten voor je vakantie spaarpot en uitkeren op het moment dat je op vakantie gaat. Weet je nog niet goed hoe je je uurtarief het beste kunt bepalen? Dan hebben we enkele tips voor het bepalen van je uurtarief als zzp’er voor je op een rij gezet. 

Zakenreis en vakantie in één

Soms moet je als zzp’er voor zakelijke redenen de grens over. De kosten voor zakenreizen mogen gedeeltelijk onder specifieke voorwaarden afgetrokken worden bij je aangifte inkomstenbelasting. Als je toch al op zakenreis bent, kun je daar prima een paar extra dagen vakantie aan vastplakken. Zo combineer je je zakenreis en vakantie tot één trip en bespaar je ook nog eens kosten. Win-win! Houd er wel rekening mee dat je je bonnetjes moet bewaren. 

Zakenreis en vakantie in één

Let op je uitbetalingen

Als zzp’er heb je niet altijd een vaste datum waarop je door je opdrachtgevers wordt betaald. Dit kan in de weg staan van je vakantiebudget, als je geen vakantie spaarpot hebt opgebouwd. Het kan namelijk zo zijn dat je hard gewerkt hebt om een bepaalde opdracht voor je vakantie af te krijgen, maar pas na je vakantie wordt uitbetaald. Wees daarom altijd op de hoogte van je administratie en plan je vakantie in overeenstemming in. Zo ga je zonder geldzorgen naar het buitenland!

Minder inkomen op vakantie

Wanneer je op vakantie bent, zou je niet aan het werk moeten zijn. Als zzp’er betekent dit dat je dan minder inkomen hebt. Het is dus belangrijk om hier vooraf aan te denken en extra te sparen voor de vaste lasten die doorlopen, terwijl jij op vakantie bent. Stel bovendien jouw opdrachtgevers tijdig op de hoogte dat je op vakantie gaat. Zo wordt je minder snel lastig gevallen. Vaak is het echter toch wel goed om bereikbaar te blijven. Vergeet dus niet om regelmatig je mail te checken!

Dit bericht is gepost in ZZP. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *