Als bedrijf je financiële problemen aanpakken

Niet alleen in tijden van corona, maar ook gedurende je ‘normale’ jaren als ondernemer kan het zo zijn dat je te maken krijgt met financiële uitdagingen. Rekeningen die niet betaald kunnen worden en schulden die zich opbouwen: allemaal signalen om tijdig actie te ondernemen. Niets doen lost namelijk niets op. Hoe je je financiële problemen tijdig én effectief aan kunt pakken, lees je hier. 

Problemen tijdig signaleren 

Tijdig je problemen signaleren. Het klinkt logisch, maar veel ondernemers missen de belangrijkste signalen die wijzen op financiële uitdagingen. Daarom is het goed om een duidelijk overzicht van je administratie te hebben en om op de volgende zaken te letten:

  • Omzetcijfers die lager zijn dan normaal;
  • Omzetverwachtingen die geen betere cijfers beloven;
  • Geen ruimte meer voor bezuinigen;
  • Vragen vanuit de bank;
  • Twijfel en stress over betalingsverplichtingen;
  • Leveranciers die enkel en alleen tegen contante betalingen leveren. 

Komen deze signalen je bekend voor? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Zo voorkom je dat de schulden oplopen. Als je op tijd bijstuurt, dan is het mogelijk om je financiële problemen op te lossen en bedrijfsbeëindiging te voorkomen. 

Problemen tijdig signaleren

Problemen oplossen  

Hoe los je je financiële problemen op? Afhankelijk van je situatie zijn er meerdere mogelijkheden. Om je op weg te helpen hebben we de meest voor de hand liggende oplossingen voor je op een rijtje gezet. 

Inhuren van een adviseur

Het kan nooit kwaad om een externe partij in te huren om je te helpen met je financiële problemen. Externe adviseurs kijken vaak met een frisse blik naar waar het probleem nu echt ligt. Als ondernemer in de problemen zie je soms door de bomen het bos niet meer. Zo’n externe blik kan daarom van grote toegevoegde waarde zijn. Vaak worden de marktmogelijkheden van je product of dienst beoordeeld. Omdat de marktomstandigheden constant veranderen, kan het zo zijn dat je je wellicht op een nieuw concept moet richten of je businessplan moet aanpassen. Een adviseur kan je hier alles over vertellen. Daarnaast kun je de adviseur ook vragen naar de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Hiermee kun je je schulden reorganiseren om uit de problemen te komen. Daarnaast kun je de wet ook gebruiken om na een akkoord te stoppen met je bedrijf.

Balanceer je inkomsten en uitgaven

Om van je financiële problemen af te komen is het belangrijk dat je inkomsten en uitgaven met elkaar in balans zijn. In dit geval zou het dus voordelig zijn om meer inkomsten te genereren en minder uitgaven te hebben. Dit kun je op meerdere manieren bereiken:

  • Verkoop meer: als het niet anders kan, verlaag dan de prijs van het product. Zo genereer je meer inkomsten.
  • Innoveer: kijk of je je product op een simpele en goedkope manier kunt verbeteren of biedt een nieuw product aan. Je zult meer inkomsten genereren, als het product goed aanslaat.
  • Breng je uitgaven omlaag: dit kun je doen door o.a minder voorraden aan te houden.
  • Kijk of je leveranciers later kunt betalen en verkort de betalingstermijn voor klanten.
  • Beperk je vaste lasten: dit kun je doen door o.a personeel te ontslaan, goedkopere leveranciers te kiezen en een goedkoper kantoor te nemen.

Wat de beste keuze is voor jou hangt af van jouw persoonlijke situatie. Om dit goed in te kunnen schatten moet je naar je actuele cijfers kijken. Het is dus echt belangrijk dat je administratie op orde is. 

Balanceer je inkomsten en uitgaven

Geld lenen 

Als je zelf geen spaarpot klaar hebt staan om je financiële problemen te overwinnen, dan heb je de optie om geld te lenen. Je kunt onderzoeken of je bij je bank in aanmerking komt voor herfinanciering van bestaande kredieten. Je zou echter ook aan alternatieve mogelijkheden kunnen denken, zoals crowdfunding of een investeringsfonds. Zit je in de knoop door corona? Dan kom je wellicht in aanmerking voor tijdelijke financiële regelingen uit het steun- en herstelpakket van de Rijksoverheid. 

Wees eerlijk naar je schuldeisers

Het is verstandig om open en eerlijk over je situatie te zijn naar je schuldeisers. Op deze manier creëer je namelijk vertrouwen. Je kunt vertellen dat je stappen hebt genomen om uit de financiële problemen te komen en misschien zullen ze dan coulant zijn. Doe je dit niet, dan riskeer je problemen met leveranciers, klanten, medewerkers en de bank.

Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz)

Als zelfstandig ondernemer is het in sommige gevallen ook mogelijk om een Bbz-uitkering aan te vragen. Deze uitkering kan je aanvragen bij je gemeente, die uiteindelijk ook beslist of je wel of niet in aanmerking komt. Of dit het geval is ligt aan jouw specifieke situatie.

Stoppen met je onderneming

Soms is het zo dat je de vooruitzichten van je bedrijf, ondanks alle oplossingen, slecht blijven. Als je onderneming niet meer levensvatbaar is, dan heeft het geen zin om te blijven proberen. In bepaalde gevallen is het daarom reëel om te stoppen met je onderneming. Zo kom je niet in verdere financiële problemen en krijg je de tijd om bestaande achterstanden in te halen. Weet je niet zeker of je moet stoppen of niet? Dan is het wellicht goed om de hulp van een professional in te schakelen, voor onafhankelijk advies. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *