Dropshipping

Heb je het woord dropshipping al eens voorbij horen komen? Dat is niet gek. Dit fenomeen wordt steeds populairder. Met dropshipping hoef je als (web)winkel namelijk geen voorraad aan te leggen. Klanten bestellen een product, waarna je het product bij de leverancier besteld, die het vervolgens zelf naar de klant stuurt. Dit heeft natuurlijk voor- én nadelen. Wij vertellen je er alles over. 

Voordelen van dropshipping

Omdat je als dropshipper producten besteld bij leveranciers die het afleveren bij de klant, is het grootste voordeel natuurlijk dat je geen voorraad hebt. Hierdoor hoef je geen ruimte te huren om je voorraad in op te slaan. Daarnaast heeft dropshipping nog enkele andere voordelen:

  • Je loopt minder risico dan normaliter bij het inkopen van producten. Je betaalt de leverancier namelijk pas na een bestelling van de klant;
  • Je verkoopprijs is enkel opgebouwd uit de inkoopprijs, afhandelingskosten, verzending en je winstmarge;
  • Je hebt geen personeel nodig, wat wederom kosten bespaart;
  • Je kunt je aanbod gemakkelijk uitbreiden en je klanten een ruime keuze geven. Je hebt namelijk geen last van torenhoge voorraad prijzen en restpartijen. 

Nadelen van dropshipping

Door alle voordelen lijkt dropshipping appeltje eitje, maar elk voordeel heeft zijn nadeel. Jij bent en blijft namelijk eindverantwoordelijk voor de afhandeling met de klant. Dit betekent dat de verzending van het product en eventuele beschadigingen in jouw handen liggen, ook al worden de producten door een leverancier verzonden. Heb je een slechte leverancier? Dan schaadt dit de reputatie van je eigen onderneming. Daarom is het goed om altijd strikte afspraken te maken over levertijden, garantie en retourneringen en deze zwart op wit vast te leggen. Verder zul je altijd rekening moeten houden met de volgende nadelen:

  • Leveranciers verkopen hun producten aan meerdere dropshippers, waardoor je je niet snel kunt onderscheiden en vaak last zult hebben van concurrentie. Hierdoor zul je je prijzen wellicht aan moeten passen, waardoor je je een lagere winstmarge overhoudt; 
  • Omdat je geen voorraad hebt kun je geen kwaliteitscontroles uitvoeren. Je kunt dus niet nagaan of je producten in goede staat zijn of checken dat het juiste product geleverd wordt;
  • Meestal staat jouw merknaam niet op de verpakking. Je kunt wel kijken of dit toch een mogelijkheid is bij jouw leverancier. 

Nadelen van dropshipping

Branches en platformen

Dropshipping is mogelijk voor veel branches en verkoopplatformen. Het is het meest bekend bij webwinkels en online marktplaatsen zoals Amazon of bol.com. Echter wordt het ook steeds populairder in fysieke winkels. Deze kiezen er dan voor om producten tentoon te stellen in de winkel of in de catalogus. Wanneer een klant geïnteresseerd is in een bepaald product, dan wordt dit besteld bij, en verzonden door de dropshipping-leverancier. 

Starten met dropshipping

Als je een webwinkel begint, dan moet je een domeinnaam registreren en je online shop inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Net zoals elke onderneming moet je een administratie bijhouden en je financiën op orde hebben. Daarnaast moet je rekening houden met de wetten en regels van webwinkels, zoals het informeren over de levertijd en de mogelijkheden tot retourneren. De Rijksoverheid heeft alle regels met betrekking tot dropshipping voor je op een rijtje gezet. 

Een goede leverancier vinden

Vind een leverancier voor je product die ervoor zorgt dat jij aan de nationale eisen van dropshipping kunt voldoen. Daarnaast moet de leverancier natuurlijk ook voldoen aan jouw persoonlijke criteria. Zo komt het bijvoorbeeld voor dat een leverancier een minimale afname vraagt. Kijk of dit past in jouw plan. Andere eventuele belangrijke punten zijn:

  1. Of de leverancier een uitgebreide catalogus heeft, zodat jij potentieel kunt uitbreiden;
  2. Of het product altijd op voorraad is, zodat klanten geen vertragingen ervaren;
  3. Of de leverancier meerdere synchronisatie mogelijkheden heeft, zodat bestellingen, het voorraadniveau, expediteurs en de catalogus altijd gesynchroniseerd zijn;
  4. Wat de levertijden zijn;
  5. Of de leverancier een goede klantenservice heeft, zodat problemen efficiënt kunnen worden opgelost;
  6. Of de leverancier verschillende verzendopties biedt, zodat je meer klanten kunt bereiken.

Weet je niet waar je moet beginnen om een leverancier te vinden? Ga dan eens naar een vakbeurs waar fabrikanten zich presenteren. Ook kun je kijken of er winkeliers zijn die informatie met je willen uitwisselen. Daarnaast kun je uiteraard het internet gebruiken.

Een goede leverancier vinden

Buitenlandse leveranciers

Ga je met een buitenlandse leverancier samenwerken? Dan moet je extra opletten. Je krijgt dan namelijk sneller te maken met langere levertijden, miscommunicatie en hogere verzendkosten. Maak van te voren dus goede afspraken! Tevens is het belangrijk dat je de klant op de hoogte stelt van de eventuele langere verzendperiode en hogere kosten van retourzendingen. Mocht je dit niet doen, dan ben jij verantwoordelijk voor de retourkosten.

Veiligheid van het product

Producten die uit landen buiten de Europese Unie (EU) komen moeten voldoen aan CE-markering of andere Europese producteisen. Jouw buitenlandse leverancier moet de veiligheid dus kunnen garanderen. Je kunt de leverancier daarom om analyses, verklaringen en rapporten vragen die dit laten zien.

Invoerrechten

Voor zendingen van leveranciers buiten de EU betaal je als importeur invoerrechten, als deze boven de €150,- zijn. Hiernaast betaal je ook altijd invoer-btw. Probeer deze kosten zoveel mogelijk te verwerken in de prijs, want je Nederlandse klanten zullen niet verwachten deze kosten zelf aan de pakketbezorgdienst te betalen. 

Nieuwe btw-regels

Op 1 juli 2021 zijn er nieuwe regels ingegaan met betrekking tot de btw-regels voor webwinkels binnen de EU. Deze regels gelden ook voor leveranciers die van buiten de EU verkopen aan Europese consumenten. Dit kan dus gevolgen hebben voor jouw btw-verplichtingen.

Nieuwe btw-regels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *