Zzp’er in het onderwijs

Ben je van plan om zelfstandig ondernemer in het onderwijs te worden? Steeds meer docenten maken de keus om een gehele week of een deel van de week als zzp’er voor de klas te verschijnen. Starten als zelfstandig docent is in principe geen moeilijke stap. Je moet enkel wel rekening houden met een aantal regels en verplichtingen. Welke dat zijn én hoe je kunt starten, lees je hier! 

Rechtsvorm

Als freelance docent moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel, waar je een rechtsvorm moet kiezen. De meeste docenten starten met een eenmanszaak of een besloten vennootschap. Welke vorm je kiest kan gevolgen hebben – zowel op fiscaal gebied, als op je aansprakelijkheid. Lees je dus van tevoren goed in, voordat je een keus maakt. 

Zelfstandigheid

Als zzp’er moet je jezelf afvragen of je werkelijk waar zelfstandig ondernemer bent of dat er toch sprake is van werken in loondienst. De Belastingdienst heeft hiervoor een ondernemerscheck in het leven geroepen, waarbij je kunt checken of je wel of niet als zelfstandig ondernemer gezien wordt. Zo voorkom je schijnzelfstandigheid en ben je er zeker van dat je niet in loondienst werkt. Je bent niet zelfstandig als:

  • Je meer dan 70% bij dezelfde opdrachtgever werkt;
  • Je niet zelf bepaalt of je een vervanger stuurt indien je ziek bent;
  • Je zelf niets investeert en enkel gebruik maakt van middelen van de opdrachtgever.

Je kunt er overigens ook voor kiezen om parttime als zzp’er te werken en parttime in loondienst te blijven. Het voordeel hiervan is dat je wat meer zekerheid hebt. 

Zelfstandigheid

Je uurtarief

Het is aan jou om te bepalen welk uurtarief je wil handhaven. Soms is het lastig om hier een keuze in te maken. Je wilt vaak niet te hoog inzetten, omdat je je toekomstige opdrachtgevers niet af wilt schrikken. Je wilt echter ook niet te laag zitten, omdat dit een effect heeft op je inkomen. Daarnaast doet een te laag uurtarief geen recht aan je kwaliteiten als zzp’er. 

Je kunt je uurtarief bepalen door in gesprek te gaan met je opdrachtgever of door je collega-zzp’ers te vragen hoeveel zij rekenen. Daarnaast hebben we hier nog enkele andere tips voor je op een rij gezet. 

Btw-vrijstelling

Als je in het onderwijs werkt, dan ben je vrijgesteld van BTW – ook als zelfstandig docent. Dit is het geval voor basisonderwijs tot en met het hoger onderwijs. Dit betekent dus dat je geen BTW in rekening brengt aan je opdrachtgevers en geen btw-aangifte hoeft te doen. Je moet er wel rekening mee houden dat je om deze reden over je inkopen en kosten ook geen BTW af kunt trekken.

Kleine Ondernemersregeling (KOR)

Als je naast het onderwijs nog andere activiteiten hebt als zzp’er die wél btw-plichtig zijn, dan is het mogelijk dat de Kleine Ondernemersregeling in jouw situatie van toepassing is. Deze regeling stelt bepaalde zelfstandig ondernemers vrij van BTW. In 2021 kom je in aanmerking voor de kleineondernemersregeling als:

  • Je een btw-ondernemer bent;
  • Je omzet niet hoger dan €20.000 per kalenderjaar is;
  • Je onderneming in Nederland is gevestigd.

Ben je niet zeker of je in aanmerking komt voor deze regeling? Dan is het goed om de hulp van een professional in te schakelen. Zo weet je zeker dat je niet de fout in gaat en bespaar je jezelf veel tijd in de toekomst bij het doen van de btw-aangifte.

Waar krijg ik mee te maken als zzp’er in het onderwijs?

Als zelfstandig onderwijzer zijn er enkele aandachtspunten en verplichtingen waarmee je te maken krijgt. We hebben de meest voorkomende zaken voor je op een rij gezet.

Waar krijg ik mee te maken als zzp’er in het onderwijs

Administratie

Je bent wettelijk verplicht om je administratie goed bij te houden als zzp’er. Zo horen offertes en facturen aan diverse eisen te voldoen. Het voordeel voor je jezelf hiervan is dat je een indicatie hebt van hoe het met je bedrijf gaat. Je kunt de administratie gewoon zelf doen. Er zijn veel apps en software programma’s die je hierbij kunnen helpen. Het is wel van belang dat je over enige basiskennis beschikt. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om de administratie uit te besteden.

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Als zzp’er in het onderwijs heb je allereerst een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Deze kan je zowel digitaal als schriftelijk aanvragen. Vaak heb je de VOG binnen 1 tot 4 weken binnen, waarna je deze kunt voorleggen aan je opdrachtgever. 

Registratie CRKBO

Als je als zzp’er werkt in het kort beroepsonderwijs moet je je registreren bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit doe je door de juiste certificaten en/of diploma’s over te dragen. Een inschrijving in dit register toont aan dat je voldoet aan de kwaliteitscode voor docenten. Daarnaast is een inschrijving bij het CRKBO een voorwaarde van de Belastingdienst om in aanmerking te komen voor de btw-vrijstelling. 

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) hebben scholen een verantwoordingsplicht. In het onderwijs werk je namelijk veel met persoonsgegevens. Dit betekent dat scholen aan moeten kunnen tonen welke maatregelen er zijn getroffen om deze persoonsgegevens te beschermen. Niet alleen scholen, maar ook freelance docenten moeten kunnen aantonen dat er aan deze eisen wordt voldaan. 

Dek de risico’s 

Iedereen die werkt loopt bepaalde risico’s, een zzp’er is daar niet anders is. Echter heb je als zzp’er de verantwoordelijkheid om deze zelf te dekken. Denk hierbij aan het afsluiten van verzekeringen, het opbouwen van pensioen en het opstellen van contracten. Hier volgen een aantal verzekeringen die je eventueel kunt afsluiten:

  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
  • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
  • Rechtsbijstandverzekering
Dit bericht is gepost in ZZP. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *